Foto: BAE Systems

Artilleri av bästa sort även för Schweiz

Schweiziska armén ser om sitt hus och står i nära begrepp att investera i toppmodern tung eld.

Grejor av bästa sort ska det vara och efter flera erbjudanden och tester är smidiga och innovativa Archer från BAE Bofors en av två kvarvarande kandidater till finalen. Den andre är inte namngiven. Det hela påminner dock starkt om Danmarks uppgradering för några år sedan där de gick in för att ersätta sina M109-haubitsar med något nytt, liksom nu Schweiz.

Det finns några aktörer att välja bland men utifrån nämnda affär för vår granne kan man eventuellt tillåtas gissa att konkurrenten även denna gång kan vara CAESAR 8×8 från franska Nexter, som av någon outgrundlig anledning blev danskarnas val den där gången. Det är nämligen på många sätt rejäl skillnad och ett stort steg från CAESAR 8×8 (liksom övriga konkurrenter) till Archer!

Huruvida man erbjuder plattformen på Volvos 6×6 A30E dumper, på RMMV HX2 8×8 eller rent av något annat är inte känt, men faktum kvarstår:

Archer är den mest avancerade hjulburna 155 mm-haubitsen i drift idag och uppfyller kraven från den schweiziska försvarsmakten. I enlighet med vår långa historia av att implementera industriella samarbetsprojekt runt om i världen, arbetar vi med schweizisk industri för att upprätta en projektplan för att framgångsrikt uppfylla alla schweiziska krav.” sade Stefan Löfström, marknads- och försäljningschef på BAE, i ett uttalande tidigare i sommar.

Nästa steg är beslut och påföljande miljardaffär för den schweiziska upphandlingsmyndigheten för försvarsmateriel, Armasuisse, och det känns som det är riktigt nära nu! Måtte de komma till insikten att Archer och Sverige är det enda rätta.

BAE Bofors – Archer: The development of wheeled artillery with a new purpose

Schweizerische Eidgenossenschaft – Schweiziska försvaret

Försvarsmakten – Archer

Läs även Semper Miles: Svenska Archer möjlig kandidat och testas i USA och Den viktiga tunga elden återtar sin position med kraft samt Rejäl Bonus klar för ännu vassare artilleri och Livstidsförlängning med omfattande uppgraderingar för Schweiz CV90

(Bilden: BAE Systems Bofors Archer, här på Rheinmetall MAN Military Vehicles HX2 8×8. Produktbild från ett tidigare tillfälle. Foto: BAE Systems.)

– Most agile and innovative BAE Archer, one of two contenders left in competition for procurement of new mobile howitzer system to Swiss Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]