Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Sverige övar nu försvar dygnet runt i samtliga element

Under senare halvan av maj är det verkligen mycket aktivitet igång! I morgon startar Försvarsmakten den tredje större övningen vilket innebär att Sverige parallellt kommer öva luft, mark och sjö och visst kommer man att samordna en del moment.
Utöver pågående markstridsövning Våreld 18 och marinövning Swenex 18 har det blivit dags för Flygvapenövning 18 (FVÖ18) i syfte ”att öka luftstridskrafternas förmåga till nationellt försvar av Sverige med hög tillgänglighet och användbarhet vid ett högkonfliktsscenario med verksamhet dygnet runt under flera dygn”. Omkring 3 000 personer deltar.

Det kommer att flygas ganska rejält” låter man hälsa från Uppsala. Under perioden 25-30 maj pågår flygverksamheten dygnet runt i huvudsak över Östersjön samt de mellersta och sydöstra delarna av Sverige. Nämnda orter som särskilt berörs av övningen (främst i form av start och landning) är Ronneby, Kalmar, Visby, Västervik, Linköping, Såtenäs och Uppsala men fler platser kan komma att omfattas.

Sent igår kväll släpptes uppgifter om att en division Gripen i och med övningen kommer vara baserad i Estland för att bl a agera angripare.

Utbytet med Finland fortsätter. Som en del av försvarssamarbetet FISE har vi under tre år deltagit i varandras nationella luftförsvarsövningar (senast på den här nivån i Aurora respektive Ruska). I Flygvapenövning 18 deltar våra grannar med åtta Hornet-jaktplan och två NH90-helikoptrar. De kommer utgöra en del av Sveriges styrkor men även spela motståndare.

De tre övningarna pågår till slutet av månaden och det blir inte mycket till andrum då nästa större aktivitet, Baltops 2018, tar sin börjar 1 juni.

Flygvapenövning 18

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Markstrid på båda sidor Vättern stärker förmågan och Större övning för försvar av hav, kust och sjöfart samt Gemenskapen i Aurora fortsätter i Baana och Ruska och Sverige med i Estlands största övning sedan återupprättandet

(Bilden är från en tidigare flygvapenövning.)

– Swedish national Air Force Exercise FVÖ18 starts tomorrow parallell to, and partially cooperating with, already ongoing ground and sea exercises

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]