Foto: Kim Svensson/Combat Camera/Försvarsmakten

Stort grattis och tack Helikopterflottiljen

Helikopterflottiljen (Hkpflj) skapades den 3 februari 1998 efter sammanslagning av helikopterverksamheterna i samtliga försvarsgrenar. Verksamheten hör till Flygvapnet och är förlagd till Malmen, Linköping men man opererar såklart i hela landet, från Linköping (Andra helikopterskvadronen samt Särskilda helikoptergruppen) och baseringsorterna Luleå (Första helikopterskvadronen) och Ronneby (Tredje helikopterskvadronen).

Helikoptrar är generellt mångsidiga och uppskattade. Försvarsmaktens verksamhet på området är mycket viktig för Sverige, både vad gäller det militära uppdraget och för det civila samhället. Kanske kan vi få se fler fasta baseringsorter framöver (som t ex tidigare Berga och Säve). Varför inte rent av ge 20-åringen ett ”syskon”, en andra Hkpflj?

På Flygvapenmuseum i Malmslätt uppmärksammar man dagen, den 3 februari, med temavisningar av Flygvapenmuseums helikoptrar typ 3, 4 och 9 samt föredrag av flottiljchefen överste Jonas Nellsjö. Fri entré till såväl jubileumsprogrammet som resten av muséet men föranmälan krävs till respektive temavisning och föredrag. Se länk nedan. Stort grattis och tack!


Film: Luftlandsättning Helikopterflottiljen Malmen, (14:56 min)

Helikopterflottiljen

Flygvapenmuseum – Helikopterflottiljen 20 år, mer info och anmälan

Flygvapenmuseum – Hitta hit, med allt du behöver veta oavsett färdsätt

Läs även Semper Miles: Försvaret söker blivande piloter och 30 år på Malmen samt Optimal helikopterkraft med FARP

(Bilden är från ett tidigare uppvisningstillfälle på Malmen. Filmen: Swedish MadMan, Youtube.)

– The Armed Forces Helicopter Wing celebrates 20 years in its current organization on 3rd February.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]