Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Danmarks försvar växer nu ordentligt enligt nytt avtal

Hotbilden har aldrig varit så allvarlig sedan murens fall. Ett robust danskt försvar och beredskap är förutsättningen för ett tryggt samhälle. Så öppnar danska Försvarsministeriet presentationen av försvarsuppgörelsen 2018-2023 som efter blocköverskridande enighet blev offentlig igår.

Enligt en glad Forsvarschef, general Bjørn Ingemann Bisserup, löser uppgörelsen inte alla utmaningar i Försvarsmakten, men är övergripande ett bra avtal.

Man inser att det krävs förstärkning på många håll och det årliga försvarsanslaget ökar med över 20% för den kommande sexårsperioden! I och med det får man ett bättre skydd för nationen och samtidigt kunna bistå mer i internationella insatser.

För verksamheten på hemmaplan talar man bl a om förmågor med inriktning mot Östersjön och de nära vattnen men även ökad närvaro i Arktis, Grönland och Färöarna. Det blir en ny brigad om 4 000 soldater, en lättare infanteribataljon för insats vid nationella händelser, fregatter ska bestyckas med nya SM-2 och på sikt SM-6-missiler samt ny sonarteknik och anti-torpedsystem, utbildning för minläggning, Seahawk-helikoptrarna får sonar för undervattensspaning samt antiubåtstorpeder, fler besättningar till transportflyget, de 27 beställda F-35-planen kvarstår, krafttag tas mot cyberangrepp, samarbetet mellan försvaret och polisen utökas liksom en rad andra överskridande verksamheter för det civila samhället – med mera.

Det här förväntas att utöver ett starkare och dugligare försvar även skapa hundratals nya jobb runt om i landet, i och kring Försvarsmaktens uppdrag.

Aftale på forsvarsområdet 2018-2023 (PDF)

Läs även Semper Miles: Danska Försvarsmakten i ord och bild för alla och Dansk storövning med allt man har till sitt förfogande samt Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader och Danmark väljer åter Schweiz för nya arméfordon

(Bilden: En dansk stridsvagn skjuter skarpt under Markstridsdagarna 2012.)

– Denmark up for poweful increase in defence spending as of new defence agreement presented yesterday.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]