Foto: Kim Svensson

Veteranmarschen 2019 går på Gotland

Man har genom åren till fots tagit sig genom Sverige från söder till norr och från väst till öst. En imponerande bedrift arrangerad av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna med stöd av Försvarsmakten.

Om knappt fem månader är man på gång i Veteranmarschen igen. Sjunde upplagan genomförs på vackra Gotland som man snyggt täcker med med tio välplanerade etapper. Preliminärt utgår man från Kneippbyn strax söder om Visby den 27 juni och går i mål i Tingstäde elva dagar senare.

Alla som är intresserade att vara med är varmt välkomna, civila- och militära veteraner, insatspersonal, anhöriga och alla som sympatiserar. Som deltagare väljer man själv hur man går. En etapp, flera etapper, eller rent av samtliga, alltså hela vägen. Här understryker man gärna att det inte rör sig om en tävling utan en manifestation som genomförs tillsammans.

Tanken med det här är att uppmärksamma Sveriges veteraner som gör och gjort sitt yttersta för freden. Kamratskapen är viktig och man bedriver samtidigt insamlingsverksamhet genom Kamrathjälpen till “veteranen och dennes familj vilka är i behov av ekonomiskt stöd p g a skador, fysiska eller psykiska, som en följd av internationell tjänstgöring utsänd av svensk myndighet och som beslutats av regeringen eller Riksdagen.”

Det är en bit kvar till 27 juni men tiden går som bekant fort ibland. ”Kartor, anmälan, start och mål kommer att läggas ut allteftersom det finns klart”. Just nu finns etapperna listade på den officiella hemsidan och vi har roat oss med att sammanställa en kartöversikt (se nedan).


Kartöversikt utifrån etappbeskrivning januari 2019

Veteranmarschen – Officiella hemsidan med detaljerad info, anmälan etc

Insamling Veteranmarschen – Ge en gåva

Läs även Semper Miles: Sveriges utlandsveteraner hyllas på Veterandagen och Plats för att minnas och hedra invigs i Helsingborg samt Just nu nära 500 svenskar aktiva i internationella insatser och Gotlands regemente officiellt åter idag

(Bilden är från förra årets upplaga av Veteranmarschen. Foto: Kim Svensson, Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna © All rights reserved.)

– In 2019 The Swedish Veteran March is taking place at Gotland

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]