Soldatvärderingar som grund för ny medryckande kokbok

Det är en trevlig, mångsidig och på något sätt oförutsägbar kokbok han just släppt, herr redaktören och frilansreportern Per Lunqe. Han kallar sig stolt jägarromantiker vilket faller tillbaka på tiden som jägarsoldat där inställningen att alltid göra det bästa av det man har är viktig. Det betyder för den skull inte att det handlar om tallbarr, ärtsoppa, torra kex eller nödmat. Snarare om inspiration och handfasta råd till god mat i hemmiljö till vardag och helg som inte kostar skjortan. Jo förresten, ärtsoppa, alldeles egenhändigt tillagad finns med. Det känns ju ändå givet. Ett litet hantverk, inte särskilt svårt men bra att kunna och som glädjer de allra flesta.

Första receptet man får sig till livs är Ökenmackan med anor från FN-insatsen i Suez för ett halvsekel sedan. Därefter kommer en härligt bred repertoar som passar i stort sett alla dagar och skeenden i livet. Författaren bjuder på sig själv och sina erfarenheter med glädje och med glimten i ögat. Det känns kamratligt! Han har noga valt ut och samlat allt från ”Ta vad du har” till gratinerad hummer och däremellan fantastiska husmanskostklassiker men även sallader, pajer, biffar och en del utlandsinspirerat.

Att de flesta rätterna kostar runt 20 kronor per portion eller t o m under det hör också till. Ekonomi är en viktig ingrediens när det gäller att likt soldaten ha koll och alltid göra det bästa av det man har. ”Har man koll på hushållsekonomin så känns livet enklare.”

Jägarromantikerns kokbok är seriös och avslappnat tilltalande på samma gång. Det här är kokboken bland kokböcker om du tvingas välja. Inte för mycket, inte för lite, inte för svårt och till humana kostnader. Kan den inspirera undertecknad, som i sanning är sorgligt novis vid spisen, att kavla upp ärmarna så torde den kunna fungera för alla!

100 sidor i påkostat storformat med illustrerande färgbilder till varje rätt, tjockt papper och ett omslag som verkar tåla lite kökstjänst.

Finns sedan några dagar tillgänglig direkt från Fredsbaskerförlaget och hos flertalet bokhandlare

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]