Ubåt välkomnar mitt i rondellen

Efter att ha låtit vänta på sig ett tag har arbetet med ubåtstornet nu påbörjats och platsen blir i stora Lyckebyrondellen strax intill där E22 och riksväg 28 möts i de norra stadsdelarna. Närmare bestämt i Vedeby, vid Jula och McDonald’s, för att uttrycka sig lokalt.

Medborgarförslaget att Karlskrona skulle ha ett rejält ubåtstorn som välkomnar och påminner, likt andra orters flygplan o dyl, väckte stor uppmärksamhet och gillande när det kom. Både unikt och passande. Staden är till att börja med en gammal örlogsstad och finns på Unescos världsarvslista. Idag finner man här Marinbasen liksom stor samlad marin aktivitet på, över och under ytan. Att Karlskrona i allra högsta grad är ”ubåtsstaden” vet vi dessutom genom såväl modern tillverkning och inte minst U137-incidenten. I Karlskrona finns också bl a Marinmuseum, med ubåtshallen, och varje år hålls den välbesökta Marindagen när försvaret slår upp portarna.

Helt friktionsfritt har det dock inte varit. Kultursekreteraren på Kultur- och fritidsförvaltningen ifrågasatte projektet eftersom det saknar ”konstnärlig gestaltning”. Ett betänkande som turligt nog inte fick gehör.
De körsbärsträd som hittills stått i rondellen är uppgrävda och omplanteras på annat håll för nu ska det byggas en kanske inte konstnärlig men väl realistisk symbol, ett landmärke, som anknyter till staden och garanterat kommer att väcka välförtjänt uppmärksamhet!

Enligt uppgift blir det tornet från Näcken-klass i full skala, alltså samma ubåtsklass som HMS Neptun (i tjänst till 1998) som står komplett och öppen för besök på Marinmuseum. Genomtänkt och smakfullt! En eloge till kommunen som drivit igenom detta och ett stort tack till medborgaren som föreslog denna idé.

Flygfoto/karta över Lyckebyrondellen med omnejd

Näcken-klass, presenterad av Varvshistoriska föreningen i Karlskrona

Läs även Semper Miles: Kärnvapenbestyckad ubåt fast utanför Karlskrona, Ubåtsmarknaden och A26 – världens modernaste ubåtsprogram samt Marinens händelserika historia på och under ytan

(Bilden är en illustration av hur vi upplever att det kan komma att se ut, stävande in mot Karlskrona i ytläge.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]