Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Nya lätta terrängvagnar skapar möjligheter

Leverans pågår från det mindre men mycket kompetenta företaget Skövde fyrhjulingar som under 5-7 år ska se till att Försvarsmakten får 200 nya Lätta terrängvagnar (Ltgv). Det handlar om ordentligt specialanpassade sexhjulingar av märket Polaris med tillhörande släp samt reserv- och servicedelar. På inte mindre än 132 punkter byggs fordonen om och till för att möta kravställningen. Det är det senaste och det bästa. I avtalet ingår även utbildning för tekniker och användare.

Vi är fantastiskt glada för att vi som en liten aktör kan vinna en sådan här upphandling” sa Mikael Jonsson, VD för Skövde fyrhjulingar, till Skaraborgs Allehanda förra året då det stod klart att man fått uppdraget från FMV. Nu levererar man. Affären är i sin helhet värd ca 72 miljoner kronor.

Lättare terrängfordon ökar förmågan på flera områden. De kan innebära snabbare framryckning och gruppering, fler taktikval, att (fler) tyngre/avancerade vapensystem och annan viktig utrustning kan medföras eller begäras fram samt lösningar för logistikbehov i alla dess former.

Den första omgången om 80 stycken, som byggts under hösten och vintern, är strax färdiglevererad. Som det ser ut hamnar den hos jägar- och specialförband samt i utlandstjänst.

Skövde fyrhjulingar, officiell hemsida

Läs även Semper Miles: Ny avancerad materiel för telekrig inlevererad av FMV och Svensk ruggad militär elektronik i världsklass samt Svenska Handheld levererar ultra-tåliga läsplattor till SAAB

(Bilden: Ledningsgrupp ur jägarskvadron (AJB) förbereder sig inför omgruppering med hjälp av sexhjulingar vid KFÖ på Gotland.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]