Foto: Santeri Viinamäki

Lagligt med dubbdäck till och med sista april 2020

Sveriges bilister ges två extra veckor för att ordna vårens däckskifte. Detta enligt beslut taget av Transportstyrelsen om generellt undantag från reglerna gällande dubbdäck och det omfattar såväl lätta som tunga fordon. Orsaken är såklart rådande samhällssituation.

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta.”

Från att det normalt ska vara bytt senast den 15 april skjuts datumet fram till den sista, alltså får man åka på dubbade däck t o m 30 april. Man bör dock inte vänta. För att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden uppmanar Transportstyrelsen fordonsägare som kan byta däck i tid att göra så.

Transportstyrelsen – Vinterdäck

Polisen – Vinter- och sommardäck (inkl förklaringar och rekommendationer)

Läs även Semper Miles: Om tillåtelse och krav för sommar- vinter- och dubbdäck och Ny lag kan ge färre lycksökande fotografer på olycksplatser samt Kontroller kan vara så mycket mer och Poliser, militärer och vaktbolag idag och framöver

(Bilden: Dubbade vinterdäck. Foto: Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]