Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Militära rörelser och eldstrider när Hemvärnet övar försvar i Kalmar län

Man ska inte tro att det är tomt här.” Det sa överbefälhavaren Micael Bydén i en intervju med Sveriges Radio P4 under ett besök i Kalmar tidigare i somras. Visst, det vore bra med ökad försvarsverksamhet i Kalmar län men tomt är det definitivt inte. Han lyfte fram Hemvärnet och frivilligverksamheten och kunde berätta att Försvarsmakten generellt ser över resurserna för att de ska kunna öva och förbereda sig bättre.

I detta nu händer det för det pågår en större övning på Öland och på fastlandet som omfattar omkring 300 hemvärnssoldater. I måndags gick man igång och kommer att fortsätta hela veckan mellan 21 och 27 oktober. Det betyder omfattande och rörlig militär närvaro i olika situationer med personal på vägar och i terrängen, fordonsburet och till fots och i en del moment kommer det att leva om extra när man skjuter med lös ammunition.

Det börjar med Hemvärnet…de finns här” sa ÖB tidigare och det kommer att märkas att det inte är tomt när basen för Sveriges försvar åter rycker ut och rycker fram i veckan!

34:e hemvärnsbataljon – Kalmarbataljonen

Kalmar- och Kronobergsgruppen

Hemvärnet – Officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Initiativet Totalförsvar Öland lockar allt fler och Tusentals skott i skarpskjutningar med Archer på Gotland samt EU som garant för ett alltjämt obeväpnat Åland? och Tidigare reservbas kan vara på väg tillbaka inom kort

(Bilden visar personal ur Kalmarbataljonen från ett annat tillfälle. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten.)

– Some 300 military personnel from the Home Guard forces in week long maneuver to defend the Southeast

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]