© bröderna Sjödin

Uniform på jobbet-dagen för att uppmärksamma det militära engagemanget

Det märktes än här, än där när det genomfördes för första gången i fjol. Hemvärnet lanserade på organisationens årsdag den 29 maj ”Uniform på jobbet-dagen” för att synas och för att som man själva uttrycker det uppmärksamma det militära engagemanget. En succé värd att upprepas och som 2020 genomförs den 4 december (tillfälligt flyttat p g a Coronasituationen i maj).

Idag uppmuntras våra hemvärnssoldater att (efter okej från respektive arbetsgivare) bära fältuniform på sina civila arbetsplatser, under resan till och från jobbet samt ”under annan passande verksamhet”. Det är frivilligt att deltaga i det här och på sina håll fungerar det sämre ihop med göromålen men med en numerär på över 20 000 personer lär den svenska uniformen och Hemvärnet lyckas synas ordentligt.

Här ska också nämnas att initiativet sprider sig över gränserna. Kamraterna i Norge hakar på och kör idag likadan aktivitet för första gången: ”Sjef HV har besluttet at vi skal ha en uniform på jobben dag i HV etter ide og modell fra svensk HV”. Tillsammans i år men här finns en naturlig ambition att framledes genomföra Uniform på jobbet-dagen på norska hemvärnets årsdag den 6 december.

Under förmiddagen, när det här publiceras, har media redan börjat nappa med bilder på folk i M90 och reportage, intervjuer etc. Mer lär det bli under dagen och kvällen. Mycket bra!

Om Hemvärnet

Bli hemvärnssoldat – om dina möjligheter

Om Heimevernet Norge

Läs även Semper Miles: Hemvärnet fyller jämnt och behövs mer än någonsin och Just nu är allt svenskt hemvärn inkallat i beredskapskontroll samt Bläddra nya Handbok Hemvärn – finns här och Nya boken Maria är med i Hemvärnet lyfter fram, förklarar och hyllar

(Bilden: Ur förklarande och hyllande barnboken ”Maria är med i Hemvärnet”. Copyright © bröderna Sjödin.)

– ”Uniform at Work Day”. Part time Soldiers in the Swedish Home Guard are encouraged to wear their field uniforms at civilian work for a day to visualise and enthuse.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]