Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Två dagar av upp och ner med Gripen på riksväg

Vårt geniala nätverk av flygrakor o dyl är av stort värde för försvar och samhälle och det övas löpande på att nyttja dessa, både för strids- och transportflyg.

Närmast spärras en bit av riksväg 44 av vid Häljestena mellan Lidköping och Trollhättan och blir skyddsobjekt så att Gripenplan från Skaraborgs flygflottilj (F 7) under ett par dagar kan genomföra start- och landningsförfaranden med Gripen.

Trafiken leds tillfälligt om på en intilliggande, parallell väg för att undvika större påverkan. När piloterna kommer in och gör sitt stängs trafiken av helt men det handlar om snabba ryck – och en möjlig upplevelse för de trafikanter som får stanna till en stund!

Övningsmomenten på 44:an genomförs onsdag den 31 augusti klockan 11:00-16:00 samt torsdag den 1 september klockan 08:00-12:00.

Film: Gripen practicing landing and take off from a road base (0:41 min)

Skaraborgs flygflottilj – F 7

Flygvapnet

JAS 39 Gripen C/D

De hemliga vägbaserna

Läs även Semper Miles: Viktig förmåga när Hercules landar och lyfter på landsväg och Utökat vad gäller samarbetet kring alternativbaser i Norden samt F 7 i flygverksamhet från Visby och Det ser ut att kunna bli Super Hercules till Flygvapnet

(Bilden är från en liknande övning vid ett tidigare tillfälle. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten. Filmen: Saab Youtubekanal.)

– Swedish Gripen fighters practice use of common road network

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]