Foto: Copyright © BAE Systems

BvS10 Beowulf till utvecklat försvar i iskall oländig terräng

Ledande svensk teknik och bandfordon är minst sagt i ropet för att kunna lägga kraft bakom försvar av det egna territoriet, för säkerhet, demokrati och självständighet.

Efter tidigare besked om att både Tjeckien och Slovakien storsatsar på stridsfordonet CV90 kan BAE Systems i dagarna även meddela att amerikanska armén slår till och investerar i Bvs10 Beowulf för operationer i arktisk terräng, inte minst i så kallade Extreme Cold-weather Missions.

110 stycken av den senaste i raden av den världskända och rejält vidareutvecklade bandvagnen blir det. Något som stärker såväl utbildning som aktivt, mobilt försvar i oländig terräng under årets samtliga årstider och förutsättningar. Behov vi väl känner och byggt och bygger förmågor kring även i Sverige – och som resulterat bl a i uppskattade, häpnadsväckande dugliga terrängfordon.

Affären med USA är värd motsvarande drygt 2,9 miljarder svenska kronor och tillverkningen kommer att ske på BAE Hägglunds i Örnsköldsvik. En första mindre serie ska snarast levereras och man beräknar att fordonen kan börja rulla ut i aktiv tjänst under fjärde kvartalet 2023.

Chefen för FMV:s ledningsstab, tidigare chef Armémateriel, generalmajor Mikael Frisell kommenterade nyheten med en spännande twist på Twitter: ”Mycket bra! Det här kan bana väg mot en svensk anskaffning i nästa steg.”

Film: The BvS10 Beowulf (1:11 min)

BAE Systems – BvS10 BEOWULF

BAE Systems – BvS10 BEOWULF – The unstoppable Nordic Hero (broschyr)

US Army

Läs även Semper Miles: Premiär för det allra senaste på band och 500-900 nya bandvagnar i kommande storaffär samt BAE ser möjligheter för BvS10 till Korea och Idealiska och extrautrustade för att klara de tuffaste alpina kraven och Ännu säkrare kommunikation och styrning i ny CV90-affär

(Bilden: BvS10 Beowulf från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Copyright © BAE Systems. Filmen: BAE Systems Hägglunds Örnsköldsvik Youtubekanal.)

– BvS10 Beowulf is US Army’s new Cold Weather All-Terrain Vehicle, CATV

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]