Foto: FMV Info

Tacknämligt fortsatt full rulle på FMV

Det råder minst sagt bråda dagar för Försvarets materielverk med allt fler positiva nyheter som direkt och framgent stärker förmågan för vårt totalförsvar.

Utöver det senaste, med bl a framtagandet av nytt lavettsystem till Gripen och leverans av Gävleklasskorvett, som vi nåtts av i veckan, är det full rulle och man når viktiga framgångar på en rad områden.

Behoven finns där men också mandat att raskt finna, säkra och ta hem grejor på alla håll och kanter där vi just nu glädjande finner affärer för ytterligare 100 nya snöskotrar, ombyggda/anpassade ”Lynx 69 Ranger Army 900 ACE” och ”Lynx BoonDocker Army 850 E-TEC” med leverans i höst, ett sjuårigt ramavtal samt en lagd första order för 12,7 mm ammunition från Nammo och lastbilar från Scania och Volvo där vi kan förvänta oss leveranser av över 700 stycken under 2022 och 2023.

Dessutom talar man i dagarna om ”lätta fordon för drygt 300 miljoner till hela Försvarsmakten inklusive Hemvärnet med leverans redan i år. Här handlar det om personbilar från Volvo, minibussar och flaklastbilar från Volkswagen, pickuper från Ford och truckar från Jungheinrich”. Mycket, mycket bra!

Sent i april meddelade FMV också att man köper in sjukvårdsmateriel och utrustar nya icke-splitterskyddade hjulfordon enligt tre konfigurationer. ”Till en början rör det sig om upp till ett hundratal sjuktransportfordon, som på kort sikt är tänkta att ersätta nuvarande sjuktransportfordon Tgb 1314/1316”.

Och så allt annat man håller på med i stort och smått, såväl kommunicerat som ännu i kulisserna. Inte minst det efterlängtade nya uniformssystemet NCU som ju är beställt och på väg och pågående processer för nya eldhandvapen m m, m m.

Bråda dagar alltså för att på bästa sätt vara en viktig del i arbetet med att återupprätta och stärka. Det tackar vi för och ser fram emot fortsatt kommande ”överraskningar”.

Försvarets Materielverk, FMV

Läs även Semper Miles: Sverige med i rejält finskt terrängfordonsprojekt och Hundratals nya pickuper för militären i Norge och kan även vara på gång i Sverige samt Logistiken stärks med ett större antal Scania P310 och Klart med val av system och leverantör för NCU och Nya eldhandvapensystem är nära förestående

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: FMV Info, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sv)

– Busy times for Swedish Defence Materiel Administration (FMV) to Reestablish and Strengthen

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]