Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Sverige och Finland övar fortsatt och mer tillsammans

För att utveckla samverkan mellan den finska och svenska armén och göra försvarssamarbetet ännu smidigare planeringsövar våra båda länder tillsammans i finska Lappland under veckan, närmare bestämt 16-20 augusti.

Det förekommer förvisso ingen övningsverksamhet med trupper ute i terrängen, men väl på översiktlig- och beslutsnivå som ser till att ytterligare öka finländarnas och svenskarnas ömsesidiga kunskaper om varandras styrkor, materiel, utrustning samt inte minst taktiska tänkande. Det skapar ringar på vattnet och är precis som det låter, av stort värde!

I övningen som den här gången genomförs och leds av Finland deltar ett 20-tal svenskar. Vidare passar man enligt uppgift även på att under veckan planera för framtida samverkan och samarbeten, av både teoretisk och praktisk karaktär.

Försvarsmakten – Försvarssamarbetet med Finland

Försvarsmakten – Armén

Maavoimat – Finska Armén

Läs även Semper Miles: Sverige deltar i årets mest betydelsefulla övning för finska Armén och Intensivare marint samarbete mellan Sverige och Finland samt Svenska enheter i full aktion över finska Karelen och Materielen i Norden med likheter och olikheter som gör oss starkare

(Bilden är från ett annat, tidigare övningstillfälle, finska Northern Forest. Något beskuren bild. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten.)

– Finnish-Swedish Planning Exercise to maintain and develop defense cooperation

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]