Foto: Rocket Lab

Svensk militär satellit planerad att gå upp i maj

Så har det strax blivit dags för uppskjutning. Det är verkligen ingen stor mackapär men SPARC-1 (Space Plug-and-play Architecture Research Cubesat-1) är ändå Sveriges första militära satellit!

Den mäter endast 10x20x30 centimeter men tekniken krymper och det ryms en hel del nyttigt i det utrymmet. Bland annat avser Försvarets förskningsinstitut att mäta in objekt i rymden med hjälp av en modifierad stjärnkamera. Ett delprojekt tillsammans med amerikanska flygvapnets forskningsorganisation (AFRL) under projektledning av FMV och finansiering från Försvarsmakten.

Uppskjutningen och anläggningen sköts av den privata nyzeeländska entreprenören Rocket Lab, ett fantastiskt projekt i sig, som snabbt vuxit till sig och har utfört flera viktiga uppdrag, bl a för NASA och DARPA, en amerikansk myndighet som forskar och utvecklar teknik för militära ändamål.

Tidigare har april angivits som uppskjutningsmånad. Det blev inte av då men enligt färska uppgifter blir det istället ”i början av maj” och platsen ser ut att bli så långt ifrån svensk mark man kan komma, ute på spetsen av en halvö i östra Nya Zeeland.


Film: DARPA R3D2 Launch – 03/28/2019, från Rocket Labs senaste uppskjutning (23:29 min)

Rocket Lab Launch Complex 1 – Satellitbild, karta o dyl

Rocket Lab to launch three R&D satellites for the US Air Force (”a joint Swedish-United States experiment”)

Läs även Semper Miles: SAAB utökar i långsiktigt partnerskap inom flyg- och rymdteknik och Bilkåren ansvarar för 100-talet astronauter samt MSB diskuterade samarbeten med FEMA och Homeland Security och Koll på material för militär materiel

(Bild och film ur Rocket Labs DARPA R3D2 Launch – 03/28/2019. Rocket Lab, Youtube-kanal.)

– First Swedish military satellite, in cooperation with USA, to be launched in May

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]