Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Större ledningsövning för armén startar idag

Inte mindre än 15 arméförband från hela Sverige samt deltagarna vid den pågående nivåhöjande utbildningen Taktisk kurs armén är inblandade i ledningsövningen Brigstri 19. Påbörjas idag och brukar pågå runt en arbetsvecka.

Bataljonsstaberna testas och utvecklas ytterligare när man möter en mekaniserad motståndare på marken och, som namnet skvallrar om, löser stridsuppgifter inom brigads ram. Här övas taktik, beslut, ledning och stabsrutiner för samordning och resultat.

Uppgifterna kring årets upplaga är knapphändiga men övningen anordnas som tidigare av Markstridsskolan och även om det inte förekommer några fysiskt stridande enheter brukar Brigstri innebära en apparat engagerande ordentligt med personal, fordon o dyl, tillresta ”från I 19 i norr till P 7 i söder”.

Markstridsskolan (MSS)

Metoder, taktik och snabba beslut i fokus – sammanfattning från senast det begav sig, Brigstri 18

Läs även Semper Miles: Välmatad totalförsvarsövning för samverkan på stabsnivå och NATO:s vetenskapspris till svensk officer samt Northern Wind drar igång med tiotusen i dynamisk krävande arméövning och Finskt regemente övar strid i bebyggelse i Sverige

(Bilden är från Brigstri 18. Något beskuren bild. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]