Koll på material för militär materiel

Det händer mycket där ute och Försvarets forskningsinstitut (FOI) håller koll. Nu presenterar FOI nyhetsbrevet ”OM3” där materialtekniska nyheter utifrån institutets omvärldsbevakning kommer att tas fram inom flera uppdrag som huvudsakligen finansieras av Försvarsmakten. Missa inte att anmäla dig för nyhetsbrevet (länk nedan), men redan nu kan du i korthet ta del av det senaste. Förvisso inte alltid så uttömmande men alltid med grundkunskap och/eller inspiration till vidare förkovran.

Vad sägs t ex om Grafen? Ett nanomaterial som är en atom tjockt, töjbart, flexibelt men samtidigt extremt hårt. Det leder ström och har en smältpunkt på 3000 grader Celsius. Vetenskapsmän och högteknologiska företag runtom i världen anser det vara lika lovande som plasten var när den uppfanns. Grafen kan till och med ha samma förändringskraft som järn när det ersatte brons som den metall som användes för att bygga nya civilisationer!

Eller s k Shear thickening fluids? Enkelt beskrivet är det en vätska som vid hastig påverkan/tryck stelnar och skyddar. I det här exemplet har den tillämpats så att den utgör en viktig komponent i en bombsäker bagagerumssäck kallad Fly-bag. (Se nedan för filminslag.)

Mer ur innehållet: Additiv tillverkning – lager på lager är en av de fem mest lovande teknologierna just nu, sjukvårdsmateriel – med antimikrobiella egenskaper, nästa bombplan – kräver nya material för lägre radarsignatur m m.


Film: Externt inslag från Euronews Futuris – Bomb-proof textiles take off  (8:00 min)

OM3 – material för militär materiel

Källor: FOI, Sandvik, Kungliga vetenskapakademien, Euronews.com