Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Största nationella flygövningen är i full gång

Bara ett par dagar efter att man kastat loss i marinövningen Swenex 21 gick vårt försvar även igång med den större Luftförsvarsövning 21 (LFÖ 21) som ”syftar till att öka luftstridskrafternas förmåga till nationellt försvar av Sverige” och det utlovas hög närvaro och buller på många håll över de södra och sydöstra delen av landet. Bland annat nämns ökad frekvens av start och landning samt lågflygning och överljudsflygning, som ju av naturliga skäl brukar höras ordentligt.

Totalt omfattas cirka 2 500 personer med strids-, transport- och specialflyg samt helikoptrar som använder flera baser och flygplatser där följande platser hittills nämnts: Halmstad, Kalmar, Linköping, Ronneby, Såtenäs, Uppsala, Visby, Västervik och Växjö (men där fler kan bli aktuella).

Finska Flygvapnet deltar med personal och flygplan av typerna F/A-18 Hornet samt Hawk. Ett viktigt led i det fördjupade försvarssamarbetet, där vi för övrigt deltog i deras största nationella flygövning ”Ruska” nu tidigare i oktober.

Det är en speciell övning i och med att det är en tillämpad övning över flera dygn. Det är vi som flygvapen ensamma i Europa om att göra. Det ger oss en möjlighet att öva en bredd och öka vår förmåga till taktisk ledning av luftstridskrafterna, vilket också är ett av huvudsyftena för Luftförsvarsövningen”, säger Carl-Johan Edström i ett citat på Försvarsmaktens hemsida.

LFÖ 21 pågår dag som natt t o m onsdag den 27 oktober.

Luftförsvarsövning 2021

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Sverige, Finland och Norge i luftstrider uppe i norr och Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret samt F 7 i flygverksamhet från Visby och Full rulle mellan Uppland och Öresund i Swenex 21

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle och sammanhang. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten.)

– Larger Swedish National Air Defence Exercise LFÖ21

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]