Foto: MKFI

Storövningen Ruska 20 i full gång och nu ökar man tempot ytterligare

Det har byggts upp och övats sedan 28 september och från och med igår är man inne i den senare, intensivare fasen av Ruska 20 där även svenska enheter har anslutit.

Övningen Ruska är finska flygvapnets största övning som genomförs årligen ”för att upprätthålla kunskaper och beredskap under alla förhållanden” och omfattar styrkor om totalt ca 4 800 soldater och över 60 flygplan. Hälften agerar motståndare och hälften försvarar i enlighet med vad som benämns som Flygvapnets rörliga stridssätt.
Målet är att utveckla flygvapnets beredskap samt att utbilda försvarspersonalen, beväringar och reservister.

Finland flyger bl a, mestadels, F/A-18 Hornet och Sverige medverkar med JAS 39 Gripen samt radarspanings- och ledningsflygplan (ASC 890).

Allmänheten har gjorts uppmärksam på att det rör sig om rejäl verksamhet som syns och hörs i stora delar av landet och innebär buller från såväl lågflygning som överljudsflygning på högre höjd. De flesta är dock mycket medvetna om att garanten för frihet måste övas och med det höras emellanåt.

2020 års upplaga startade den 28 september och scenariot utvecklas i realtid för att pågå dygnet runt fram till 18:00 den 6 oktober.

Film: Ruska 19, från senaste tidigare upplagan ((2:12 min)

Enkel kartöversikt, baser som används i övningen

Ilmavoimat – Finska Flygvapnet

Försvarsmakten – Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye och Intensivare marint samarbete mellan Sverige och Finland samt Samtliga nyare stridsvagnarna nu levererade till finska försvaret och Mycket intressant insyn i finska försvaret

(Bilden visar en finsk F18C Hornet och en JAS 39 Gripen C i formation från ett tidigare tillfälle. Foto: MKFI, PD CC0. Filmen: Puolustusvoimat – Försvarsmakten – The Finnish Defence Forces Youtubekanal.)

– RUSKA 20, largest Finnish Air Operations Exercise, during 28th September to 6th October, including Swedish units

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]