Ryska ungdomar ska genomföra mönstring som vanligt

Febril verksamhet pågår i alla länder för att hindra och söka stoppa spridningen av det allvarliga viruset Covid-19, eller kanske mer allmänt känt som Corona. Alla äger ansvar och det gäller att följa myndigheternas expertråd och riktlinjer och ta det dag för dag.

Från Ryssland kommer färska siffror som berättar om en situation som man kallar icke akut. Antalet där har stigit till 438 smittade. En ökning med 71 det senaste dygnet men under samma period ska även 17 ha tillfrisknat, enligt ett uttalande av premiärminiter Mikhail Mishustin i det största, egna nyhetsorganet TASS.
Samtidigt dementerar Kreml rykten om att diskussioner för en möjlig stängning av Moskva skulle ha ägt rum. Äldre invånare uppmanas dock att stanna hemma.

Även militärt rullar man på och samlingen av unga till vårens och försommarens mönstring till försvaret kommer, åtminstone enligt nu gällande uppgifter, inte att påverkas av det världsomspännande Coronahotet utan ”ska genomföras i strikt överensstämmelse med den federala lagen”, enligt försvarsminister Sergey Shoigu. Under perioden 1 april – 15 juli avser man därför ta in kullen som vanligt. Att prioritera kontinuiteten för nya, framtida soldater känns i rådande läge inte helt genomtänkt. Att samla människor från när och fjärran för att därefter sända hem dem igen.

Avslutningsvis ska Ryssland och den personal som satts in i extremt hårt drabbade Italien dock ha en eloge för den pågående hjälpinsatsen.

Ministry of Defence of the Russian Federation

Krisinformation.se – Corona

Folkhälsomyndigheten – Covid-19

Läs även Semper Miles: Cold Response avbryts p g a Corona och Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras samt Återupptagna kontakter med Moskva och Visumfritt med båt till ett både nära och avlägset Ryssland

(Bilden är en illustration från ett annat tillfälle. Foto: CC0 1.0, https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

– Gathering of young people from all over Russia for Draft to Defence Forces to continue according to Federal Law despite Corona threat

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]