Foto: Soldatnytt

Cold Response avbryts p g a Corona

Den stora Norgeledda försvarsövningen Cold Response ställs in. Uppgifterna presenterades för en stund sedan och kommer efter noga övervägande efter det tidigare larmet om Coronasmitta med 850 i karantän på garnisonen i Skjold.

Finland klev av under helgen, som vi rapporterade om i söndags, medan svenska Försvarsmakten, som skulle delta med ca 350 personer, valde att fortsätta och så sent som igår publicerade en artikel om att man var på plats, igång och redo.

Övningen som totalt skulle ha omfattat ca 14 000-16 000 soldater från ett stort antal Nato- och partnerländer avbryts nu med omedelbar verkan. Beslutet grundar sig på att man tar ansvar för att inte riskera att delta i eventuell spridning och belasta samhället med ökade provtagningar, vård o dyl. Dessutom frigörs viktig personal till bl a ordinarie sjukvården.

Enligt uppgifter från norska försvaret och försvarsministeriet har försvarsminister Frank Bakke-Jensen isolerat sig då han rest runt och besökt styrkorna under den inledande fasen. Försvarsministerns arbete kommer fortgå som vanligt men hemifrån under tiden som hans tester blir klara.

Forsvaret – Forsvaret avvikler Cold Response

Försvarsmakten – Cold Response 2020

UPPDATERAT 2020-03-11: Försvarsmakten vidtar åtgärder med anledning av Coronaviruset

Läs även Semper Miles: Följer Sverige Finlands agerande efter Coronafall på Norsk försvarsanläggning? och Sverige med för högintensiv strid under krävande vinterförhållanden samt Högkonfliktscenario för Vintersol 2020 och Nationell ledningsövning på hög nivå

(Bilden är från ett tidigare års upplaga av övningen. Foto: Soldatnytt, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

– Exercise Cold Response 2020 cancelled due to Corona virus

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]