Foto: Kremlin.ru

Återupptagna kontakter med Moskva

Sverige har sedan en tid återupptagit kontakterna med Ryssland på militärattachénivå. Det innebär att utbytet av, och insikt i, information om t ex övningar, som legat nere sedan invasionen av Krim återupptas. ”Det finns ett behov av dialog med Ryssland i operativa syften” sade Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten till Svenska Dagbladet som gick ut med nyheten igår.

På tisdag den 21 februari kommer Sveriges utrikesminister Margot Wallström att besöka sin ryske motpart Sergej Lavrov samt andra samhällsföreträdare. Det är tre år sedan vi hade en utrikesminister på besök i Moskva och nog finns det att mötas kring.
Agendan är inte känd men det talas om karaktären ”bredare diskussion med tillhörande presskonferens”. (Senaste officiella mötet för Lavrov var med President Putin den 10 februari.)

Bekräftat så långt är endast samtal om Rysslands överlämnande av ordförandeskapet i Barentsrådet (The Barents Euro-Arctic Council, BEAC) till Sverige. En position som roteras på tvåårsbasis mellan medlemsländernas utrikesministrar. Om inte förr så innebär det ett nytt möte mellan Lavrov och Wallström i Ryssland i oktober. Närmare bestämt i Archangelsk.


Barentsrådet (BEAC)

Om Sergej Lavrov

Läs även Semper Miles: Visumfritt med båt till ett både nära och avlägset Ryssland samt Ryssland placerar mer S-400 på Kola

(Bilden: Utrikesminister Lavrov, i mitten, tillsammans med President Putin vid ett tidigare tillfälle. Foto: kremlin.ru)

Källor: Utrikesdepartementet, The Independent Barents Observer, SvD, President of Russia, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]