Foto: Ilmavoimat/Flygvapnet

Ruska 22 syns och hörs i stora delar av Finland

Årets största och viktigaste övning för det finska flygvapnet, luftoperationsövningen Ruska 22, genomförs under perioden 3-8 oktober, med intensifiering och flygningar dygnet runt fr o m den 5:e.

Totalt omfattas cirka 3 700 personer ur flygvapnets samtliga förband och ett 50-tal luftfarkoster med F/A-18 Hornet, Hawk-skolplan, transport- och sambandsflyg samt NH90-arméhelikoptrar.

Liksom tidigare år finns Sverige med och stärker upp försvaret av det finska luftrummet med personal och Gripenplan. Svenskarna från Norrbottens flygflottilj F 21 och Upplands flygflottilj F 16 baseras i Rovaniemi, en av huvudbaserna i norra Finland. Även Luleå-Kallax kommer att ingå och användas som alternativ bas med start och landning av såväl svenskt som finskt flyg.

Enligt information till allmänheten från finska försvarsmakten kommer övningen att synas och höras i stora delar av Finland, med nyttjande av det omfattande nätet av flygplatser och andra baser för krävande luftoperationer, bl a flygning på låg höjd samt överljudsflygningar över fastlandet. En hård och viktig vecka för ytterligare stärkt luftförsvar!

Ilmavoimat – finska flygvapnet

Försvarsmakten – Norrbottens flygflottilj, F 21

Försvarsmakten – Upplands flygflottilj, F 16

Försvarsmakten – Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Sverige, Finland och Norge i luftstrider uppe i norr och Miljardsatsning för GlobalEye AEW&C till Sverige samt Affärer för nytt luftvärnssystem även till Finland och Framskjutna positioner med ny rysk bas i Finska viken

(Bilden med F/A-18 Hornet och JAS 39 Gripen är från ett tidigare gemensamt övningstillfälle. Foto: Ilmavoimat/Flygvapnet.)

– RUSKA 22, Finnish Air Force’s Main Exercise in 2022

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]