Foto: Екатерина Смола

Planer för mer S-400 till ryska styrkorna i norr

Närvaron av avancerade luftförsvarssystem är i sig inget nytt. Det har på sina håll funnits här sedan många år, kanske främst genom långräckviddiga systemet S-300 (Natobeteckning: SA-10 Grumble) och på senare tid det nyare S-400 (SA-21 Growler). Något som vi, våra grannar och västvärlden tvingats förhålla oss till.

Men nu händer det något. Ryssland har uttalat att man avser rusta upp för att ytterligare säkra skyddet mot eventuella flyg- och robotattacker i norr: ”Under de närmaste åren ska samtliga militära enheter i regionen utrustas med S-400” med syfte att att skapa en ogenomtränglig kupol. Tidsangivelsen är vag men bör tas på allvar.

Vad vi erfar rör det sig om uppgraderingar där S-400 ersätter S-300, vilket senast var fallet med systemet intill Rogachovo flygbas på sydvästra Novaya Zemlya i september 2019, men även nya utplaceringar till nya/nygamla baser längs norra kusten och sjövägen från Kolahalvön och Barents hav till Tjukterhavet och Berings sund.

Geopolitiska aspekter, kända och förmodade naturtillgångar samt inte minst den kommersiellt viktiga norra farleden för internationell sjötrafik i kombination med på flera sätt ökad militär närvaro skapar knappast avspänning.

S-400 beskrivs som ”Rysslands mest avancerade långräckviddiga luftvärnsrobotsystem”. Det kan upptäcka och spåra mål på upp till 400 kilometers håll och verkansräckvidden ligger på upp till 240 km. Det här är för övrigt samma ryska system som Turkiet trots protester nyligen köpte in och använder.


Film: SA-21 Growler [NATO CODE] (2:45 min)

CSIS – Missile Threat – S-400 Triumf

Läs även Semper Miles: Ryssland placerar mer S-400 på Kola och Nedräkning till höstens ryska storövning Tsentr 2019 samt Visumfritt med båt till ett både nära och avlägset Ryssland och Återupptagna kontakter med Moskva

(Bilden: S-400 från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Екатерина Смола CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Filmen: Aviation Technology Space Channel Youtubekanal.)

– Russia to rearm in the North with latest S-400 Triumph advanced long-range air defence missile system, during ”next few years”

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]