Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation, Mil.ru

Över 80 000 soldater med betydande mängder fordon och vapen

Den större ryska övningen Kavkaz 2020 (Kaukasus 2020) är igång och pågår måndag-lördag vecka 39 och genomförs på ett flertal övningsplatser i det södra militärdistriktet samt Svarta- och Kaspiska havet.

Enligt ryska försvarsministeriet deltar över 80 000 soldater varav ca 1 000 av dessa ska ha anslutit från ett flertal inbjudna länder, tidigare angivna som nio stycken men idag listas dessa sex: Armenien, Belarus, Burma, Iran, Kina och Pakistan. Även Indien skulle ha funnits med men drog sig ur strax innan.

Som vid tidigare tillfällen rör det sig om ”flera separata övningar” med vardera under 13 000 deltagare vilket gör att man inte tvingas bjuda in till internationell övervakning på samma sätt som om man överstigit den siffran.

Kavkaz 2020 beskrivs som en försvars- och antiterrorövning där man kommer att lägga särskild fokus på att bekämpa kryssningsrobotangrepp och andra obemannade farkoster samt på elektronisk krigföring.

I morse kom de första rapporterna som beskrev att stridsflyget står redo på baserna, bl a i det annekterade Krim, och att bl a ett 60-tal trupp- och frakttransportflygplan av typen Ilyushin Il-76 av olika konfigurationer flugits in för uppdrag. På marken och till sjöss rör det sig om betydande mängder fordon och vapen. Övningen berör samtliga försvarsgrenar och pågår t o m lördag den 26 september.

Film: Military from Six Countries Will Take Part in the Upcoming Kavkaz 2020 Exercise (3:08 min)

Ministry of Defence of the Russian Federation

Wikipedia – Southern Military District

Wikipedia – Military districts of Russia

Wikipedia – Ilyushin Il-76

Läs även Semper Miles: Uppdaterat ökänt ryskt luftvärn till Ukrainas gräns och Sverige anfallsmål i ”försvarsövningen” Zapad samt Ökad aktivitet i och med övning på ”Fredens hav” och Militär verksamhet alltjämt igång där Ryssland väljer att sticka ut

(Bilden är från ett tidigare övningstillfälle. Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation, Mil.ru CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/. Filmen: Public Defense Youtubekanal.)

– The strategic Russian Exercise Kavkas 2020 (Caucasus 2020) launched early morning 21st September

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]