Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Nya uniformen i kort TV-presentation och första ordern är lagd

Materiel är ständigt i ropet och just nu känns det som det rör på sig lite extra, inte minst vad gäller satsningar på flera områden för vårt svenska försvar.

Det nya uniformssystemet (NCU) som relativt nyligen spikades kliver äntligen fram i ljuset, efter åratal av test och hysh-hysh, och presenteras för allmänheten. Störst genomslag hittills torde det just visade inslaget i direktsända TV4 Nyhetsmorgon ha haft (länkat nedan).
Mia Nilsson, projektledare på FMV, gästade programmet och med sig hade hon flera av de persedlar som kommer att ingå i systemet. Dock ännu utan nya kamouflaget, som för Sveriges del betyder en moderniserad variant av det befintliga M90. Här framgick också att vi även kan se fram emot ett mönster på snööverdragskläderna!

Med stort fokus på funktionalitet ska de nya uniformerna passa alla typer av kroppsformer, ”i Sverige har vi dessutom gjort extra test för att se att det är likvärdigt för både män och kvinnor” berättade Mia Nilsson. En mycket välkommen detalj då omkring en femtedel av vårt försvar utgörs av kvinnor och de blir fler.

En annan viktig del som gärna lyfts fram är att projektledning och leverantörer samtliga finns inom Europas gränser: Oskar Pedersen AS (Norge), Layer AS (Norge), Siamidis SA (Grekland), W L Gore & Associates GmbH (Tyskland), Aclima AS (Norge) och Woolpower AB (Sverige)

Enligt uppgifter presenterade av FMV i veckan ska man för Sveriges del ha lagt en första order om 20 500 kompletta system med leveransstart och fördelning ut på förband under 2023 och slutleverans tredje kvartalet/slutet av 2024. Ramavtalet håller dock öppet för fler beställningar t o m 2029.

TV4 Nyhetsmorgon – Försvarets nya uniform ska matcha med Finland och Norge (6:54 min)

Försvarets materielverk, Sverige
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Danmark
Försvarsmaktens logistikverk, Finland
Forsvarsmateriell, Norge

Nordefco

Läs även Semper Miles: Klart med val av system och leverantör för NCU och Nya uniformer och kanske får vi nytt svenskt kamo i allafall samt Uniformerad till osynlighet – världens camouflage och Nya eldhandvapensystem är nära förestående

(Bilden är en illustration från ett annat tidigare tillfälle och sammanhang. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten.)

– Nordic Combat Uniform, NCU. in brief TV presentation, and first order for Sweden is placed