Foto: Anna Zvereva

Ny rysk jakt-attack när Su-57 ändå blir av

Rubriken borde kanske ha avslutats med ett frågetecken. Bara ett år har gått sedan beskedet om att man drog hårt i bromsen för det nya multirollflygplanet. Den officiella förklaringen var att Suchoi Su-57 (även ”PAK-FA” och ”T-50”) var så galet bra och före sin tid jämfört med vad andra lyckats åstadkomma och kunde förväntas få till inom en överskådlig framtid. Det nya planet skulle inte komma att behövas på mycket länge. Hundratals blev bara en slags testserie om upp till tolv för ryska försvaret.
Från andra håll kom ifrågasättanden kring förklaringen där det bl a påpekades klen satsning, produktionssvårigheter, att man inte nådde målen för den avancerade tekniken, förväntade låga exportmöjligheter och såklart den tuffa ekonomin.

Nu ser det dock ut att kunna bli fortsatt produktion i allafall. Det återstår att se i vilka volymer men enligt flera källor är tillverkaren kontrakterad och påbörjar. Storskalig serieproduktion kan vara igång 2020 och president Putin har meddelat att det ryska flygvapnet ska ha 76 stycken i luften till 2028.

Har då omvärlden plötsligt hunnit ikapp de ryska femte- eller t o m sjättegenerationsambitionerna under året som gått?

Ryska källor lyfter gärna fram ”världens bästa stridsflygplan” medan bedömare från väst är fortsatt återhållsamma. Det är ännu osäkert hur det egentligen står till med tekniken och så blir det såklart dyrt, jättedyrt.

Det kan bli ett fint propagandaverktyg men samtidigt går man in i en tid då det blir upp till bevis. Närmast, i månadsskiftet augusti-september, är det planerat för att Su-57 ska finnas med på MAKS airshow utanför Moskva.


Film: MW – Sukhoi Su-57 Russian Multirole FIFTH Generation Jet Fighter reviewed (4:46 min)

UAC Sukhoi – Su-57

Wikipedia – Sukhoi Su-57

Läs även Semper Miles: Ryssland redo att leverera även Su-35 till Turkiet och Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar? samt Det ser ut att bli tio nya år för speciella och omtyckta Warthog och Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye och Senaste ryska stridsflygplanet gick i backen på julafton

(Bilden: Russian Air Force, 052, 054, Sukhoi Su-57. Något beskuren bild. Foto: Anna Zvereva, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en. Filmen: Military Weapons, MW, Youtube-kanal.)

– Russian 5th generation aircraft after all as they will start mass-production of the Su-57

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]