Foto: U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer

Det ser ut att bli tio nya år för speciella och omtyckta Warthog

A-10 Warthog som flera gånger, senast rätt nyligen, riskerat att pensioneras kommer att behövas även framöver. Under en tid diskuterades det att den amerikanska ”Tank Killern” nog hade gjort sitt och skulle skrotas men med ett fungerande system och utan ersättare ser det nu ut att bli fortsatt tjänstgöring.

Många är de som imponeras av det alldeles speciella och världskända ljudet när A-10:an glider in och med sin automatkanon rensar upp till stöd för marktrupper o dyl. Sju pipor, kaliber 30 mm och 3 900 skott per minut inger med all rätt respekt, på båda sidor om striden.

Bäva månde fienden för planet, som flög för första gången 1972 och varit i aktiv tjänst sedan 1977, får nu enligt flera källor (åtminstone) 10 nya år och kommer genomgå moderniseringsarbeten med byte av vingar och en rad andra synliga och osynliga uppgraderingar.


Film: WarLeaks – Military Blog – Awesome A-10 Thunderbolt II Brrrt Compilation – Happy Brrrt Day Special (2:23 min)

US Air Force – A-10 Thunderbolt II

Northrop Grumman – A-10 Thunderbolt II

Läs även Semper Miles: Tredje Gripen E snyggt upp i luften idag och Viktig förstaskottsförmåga när Meteor gör full entré samt Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar? och Är Su-57 kass eller så överlägsen att den inte behövs ännu?

(Bilden: A-10 Thunderbolt II från ett tidigare tillfälle. Foto: U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer, CC0 PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain. Filmen: WarLeaks – Military Blog, Youtube-kanal.)

– Investing in upgrades may give the famous and much liked A-10 Warthog (at least) ten more years of service

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]