Foto: Kristian Kapelrud/Forsvaret

Norskt 75-årsjubileum och Uniform på jobbet

Det norska Hemvärnet fyller 75 år 2021. En passande dag att även genomföra årets Uniform på jobben-dag.

Heimevernet bildades 6 december 1946, sprunget ur den väpnade motståndsrörelsen Militaer Organisasjon (Milorg) som kom till 1941 och som redan året därpå ska ha engagerat omkring 20 000 medlemmar i kampen mot ockupationsmakten. Idag utgör man en betydande del i landets försvar med 40 000 soldater.

Uniform på jobbet är ett betydligt modernare påfund, men synnerligen genomtänkt och väl mottaget, där alla som vill och kan uppmanas att för en dag bära sina fältuniformer på den vanliga arbetsplatsen. Syftet är att synliggöra och skapa intresse kring Hemvärnet, dess uppdrag och personal.

Precis som i Sverige behövs Hemvärnet mer än någonsin. Det utgör en enorm, viktig kraft med stor skicklighet och med hög lokal närvaro i det totala försvaret där man utöver de rent militära huvuduppgifterna, vid särskilda behov snabbt och professionellt kan bistå fredssamhället. Vi ”gratulerer med dagen” och hoppas på den uppmärksamhet och gillande som ni förtjänar!

Forsvaret – Heimevernet

Forsvaret – Uniform på jobben-dagen

Wikipedia – Milorg

Läs även Semper Miles: Varggrått samlar och stärker norska Hemvärnet och Grepp för stolthet, respekt och enhetlighet vid bruk av ”kungens kläder” samt Leveransstart för MINIMI Mk3 7.62 till Norge och Hemvärnet fyller jämnt och behövs mer än någonsin

(Bilden: Uniformer på arbetsplatser i hela Norge. Här en trafiklärare på jobbet. Något beskuren bild. Foto: Kristian Kapelrud/Forsvaret.)

– Norwegian Home Guard celebrate 75 years, 6th december. Also the day for Uniform at Work Day 2021

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]