Foto: Combat Camera/Försvarsmakten

Nordiska, internationella flygövningen ACE 23

Fortsatt framåt i övningsverksamhet! Sedan ett par dagar pågår även 2023 års upplaga, den sjätte i ordningen, av internationella flygövningen Arctic Challenge Exercise (ACE 23). Den arrangeras av Sverige, Finland, Norge och Danmark, med medverkande av betydande krafter från Belgien, Frankrike, Italien, Kanada, Nederländerna, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och USA.

Med utgångspunkt från baserna i Örland – Norge, Luleå – Sverige, Rovaniemi och Pirkkala – Finland, är det full fart under vecka 22 och 23 med totalt ca 2 700 deltagare och omkring 120 flygplan (där även siffran 150 har angivits).

Övningen, som leds av Finland och genomförs, av vad vi erfar, till största delen över svenskt territorium, går ut på att skapa ”ökad operativ effekt, ökad kvalitet, bättre resursallokering och kostnadseffektivitet för varje nations väpnade styrkor. Syftet med övningen är att öva och träna förband i att kunna genomföra storskaliga multinationella flygoperationer. Övningen är också en möjlighet att träna samarbete och interoperabilitet mellan 4:e och 5:e generations stridsflyg.”

Det kommer även att märkas av på marken på sina håll då även markförband deltar. Vilket innebär tunga fordon som under övningen förflyttar sig på allmän väg för att bl a byta grupperingsplats.

Arctic Challenge Exercise 2023 pågår t o m fredag den 9 juni med flera pass dagligen med bl a, och som man särskilt påpekar, flygningar på låg höjd samt i överljudshastighet.

Film: 14 nationer gör sig redo för Arctic Challenge Exercise 23 (0:58 min)

Försvarsmakten – Arctic Challenge Exercise 2023

Grov karta över övningsområdet från finska Flygvapnet

Grov karta över basering, nationer och flygplanstyper

Flygvapnet, Sverige
Ilmavoimat, Finland
Luftforsvaret, Norge
Flyvevåbnet, Danmark

Läs även Semper Miles: Miljardsatsning för GlobalEye AEW&C till Sverige och Det blev F-35 till finska Flygvapnet samt Svenska enheter i full aktion över finska Karelen och Sverige deltar i årets mest betydelsefulla övning för finska Armén

(Bilden är från Arctic Challenge Exercise ett tidigare år. Foto: Combat Camera/Försvarsmakten. Filmen: Försvarsmakten Inblick, Youtubekanal.)

– Arctic Challenge Exercise (ACE 23). One of the largest air exercises in Europe this year

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]