Det har funnits och finns många skyddade platser i Sverige, platser det talats och talas tyst om, och anläggningen intill byn Kalixfors har verkligen haft en topphemlig existens. Det sägs att den under lång tid (åtminstone inledningsvis) inte ska ha beskrivits eller ens funnits med på några kartor och även om det förändrades fanns dimridåerna kvar över tid. Det var allmänt känt att i Kiruna låg Lapplands jägarregemente I 22 (tidigare Arméns Jägarskola) och 213:e Stridsflygdivisionen Urban Gul, men att det skulle förekomma någon hemlig verksamhet vid Kalixfors, knappa milen söder om centralorten snackades det inte om utan möttes med förvånad blick. ”Näe du, aldrig hört talas om!”
Från början var anläggningen en undanskymd men absolut ingen oansenlig flygbas ”Fält 34” (ESUK) med tre rullbanor, som finns kvar än idag, där den längsta mäter 1 000 meter. Flygbasen var aktiv från 1941 till mitten av 1960-talet då verksamheten flyttades till Kiruna flygplats. Kalixfors blev istället övnings- och skjutfält samt utbildningsplats. Fortsatt viktig i decennier!
Det var förresten här Lapplandsjägargruppen befann sig på övning och utgick från för sök- och räddningsinsats i och med olyckan med den norska C-130 Herkules som kraschade vid Kebnekaise för några år sedan.
Framåt då? Jo, anläggningen används fortfarande. Avskildhet med krävande terräng om ca 11 000 hektar och känt som ett riktigt köldhål av de som haft äran att vara där vintertid ses som perfekt för utbildning och övning av alla de slag, från grundutbildning till mer speciella saker då man behöver hålla sig lite på sin kant.
Idag är det också annorlunda vad gäller sekretessen som ska ha lyfts i slutet av 1990-talet/sekelskiftet. Den utstickande stora triangeln med omkringliggande områden finns med på kartan och man får nämna platsen, som organisatoriskt nu tillhör Norrbottens regemente, I 19. Tillträde är en annan sak och vad som emellanåt pågår här är något man inte talar om hur som helst.
Verksamheten mattas inte heller av. Tvärt om tycks det, bl a grundat på uppgifter från Fortifikationsverket som 2017 presenterade kommande investeringar för Kiruna och Kalixfors omfattande 180 miljoner kronor. En annan indikator är att Kalixfors är prioriterat och listat som ett av Försvarsmaktens/totalförsvarets riksintressen: ”Övnings- och skjutfält som utgör nödvändiga produktionsresurser för Försvarsmaktens övningar med förekommande utrustning och vapensystem är områden av riksintresse. Kalixfors skjutfält är ett sådant område, som nyttjas av olika förband inom Försvarsmakten.”
Närmast på tur för verksamhet på anläggningen är Amfibieregementet (Amf1) enligt utfärdad avlysning av skjutfältet. Kalixfors fortsätter leverera!
Men är det då okej att snacka eller skriva om det här idag? Jodå, det som presenterats här bygger på rätt generella, offentliga uppgifter med bl a Försvarsmakten som källa. Allt annat är som sig bör lämnat därhän. Anrika Kalixfors är kanske inte under så hård sekretess som förr men det är alltjämt en mystisk och rätt hemlig plats. Och såna ska vi vara rädda om!
Google Maps – Satellitbild, karta, gatuvy m m
Försvarsmakten – Informationskarta Kalixfors skjutfält (PDF)
Hemvärnet – Lapplandsjägargruppen (LJG)
Försvarsmakten – Uppehåll i haveriområdet
Försvarsmakten – På topp i armén (från Vintersol 2017)
Instagram – Kalixfors Skjutfält
Läs även Semper Miles: Nu vet vi vilka som utgör Sveriges operativa reserv 2018 och Hemligheter i Lappland kräver ännu större ytor samt I skuggorna för nationen med Särskilda operationsgruppen och Vad blir nästa ”Gotland” när Gotland nu åter är på kartan
(Bilden: Från ett tidigare skarpt övningstillfälle på Kalixfors. ”Sprängstyrkan placerar ut jägarladdningar för att förstöra fiendens robotsystem.” Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten.)
[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]