Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Nu vet vi vilka som utgör Sveriges operativa reserv 2018

Det är ännu inte utbasunerat men det blir Arméns jägarbataljon (AJB), närmare bestämt 1931.skvadron, som tar över uppdraget som operativ reserv!
Inför nyåret sökte vi kontakt med den enkla frågan vilka som får äran att ta över efter P 4:s Wilska kompani som tjänstgjort två perioder på raken. Inga detaljer, bara ifall de skulle fortsätta ett tredje år eller om några andra kliver fram. Det blev ett lika överraskande snabbt som kort ”Den frågan kan jag inte svara på-förfarande” från Skaraborgs Regemente. Skulle det fr o m nu bli topphemligt eller kunde det, Gud förbjude, vara något slags nedskärning i görningen? Se länk till tidigare artikel nedan.

På grund av sekretess kunde Försvarsmakten inte nämna den nu presenterade Boden-/Arvidsjaurbaserade styrkan. En hemlighet som slunkit ut och som borde hållas tyst om? Nej, till att börja med har det här (på sin ytligaste nivå) alltid varit en öppen uppgift genom åren. Vidare är Arméledningen på Facebook sagesman så den totala sekretessen är definitivt lyft.

Den operativa reserven är ett omedelbart gripbart förband som under 12 månader står redo att snabbt lösa uppgifter nationellt såväl som internationellt.

Utöver namngivandet meddelas betryggande att det genomförts förberedelser och spel för att förbereda skvadronen. Sverige har således en känd operativ reserv även fortsättningsvis. Vi passar på att hälsa 1931:a välkomna och tackar samtidigt Wilska för lång och trogen tjänst.

UPPDATERAT 2018-02-21: Bra intresse från mediehusen under eftermiddag och kväll, framförallt i väst och syd. Något vi anser visar på uppskattning för det här som företeelse och de soldater som står redo för samhälle, land och säkerhet.

Arméns jägarbataljon

Jägarsoldat – om yrket, detaljer, länk till ansökan m m

Läs även Semper Miles: Hemlig växling eller förändring för Sveriges operativa reserv och P4 fortsätter leverera stark operativ reserv

(Bilden visar personal ur Arméns jägarbataljon från en tidigare övning.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]