Foto: Lars Hejdenberg, Copyright Saab AB

Långtgående löften för Gripen till Indien

Det kan bli nära 100 stridsflygplan till indiska flygvapnet. Vägen har varit lång med många turer och försök till övertygan att välja det bästa, svenska Gripen E.

Marknaden är stor och Indien ser som bekant om sitt hus när det gäller att skapa och upprätthålla ett starkt försvar och vara en betydande kraft i regionen. Det gäller luft, mark och sjö där man kontinuerligt ser över möjligheterna. Man ser också nationalekonomiskt och utvecklingsmässigt på den här typen av investeringar och önskar seriös etablering, tekniköverföring och att större delen av produktion ska ske på plats m m.

För möjligheten att få det eftertraktade kontraktet erbjuder Saab, som redan är väletablerat i Indien, fördjupat samarbete genom just tekniköverföring och produktion i landet. Redan nu har man partnerskap och nära samarbete med Adani Defence and Aerospace. Saabs ordförande och VD i Indien, Ola Rignell, uttryckte det nyligen så här i Indisk media: ”Förutom de 18 första flygplanen i serien avser vi tillverka allt här. Saab ser fram emot att bygga ett nätverk, ett ekosystem av försvarsindustri i Indien.” Helt i linje med tidigare mycket långtgående löften (se nedan).

Självklart är det fler om budet, som Dassault, Boeing och Lockheed, men av vad vi erfar står sig Saab riktigt bra i konkurrensen. Med ett flygplan i absolut framkant men även vad gäller att framstå som enormt attraktiva för såväl försvarsindustrin som staten.

Gripen E – The smart fighter

Saab India

Adani Defence and Aerospace

Läs även Semper Miles: Gripen på väg till Indien med löfte om 100 års satsning och Sea Gripen kandidat för indiska hangarfartyg? samt Saab erbjuder A26 till Indien i möjlig miljardaffär och Efter många år satsar man åter ordentligt på artilleri

(Bilden visar premiärlyftet för den andra Saab Gripen E förra året. Något beskuren bild. Foto: Lars Hejdenberg, Copyright Saab AB.)

– With the Gripen, Saab offer transfer of technology, domestic manufacture and long term commitment ”buildiing an ecosystem of defence manufacturing” in India

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]