Foto: SAAB

Sea Gripen kandidat för indiska hangarfartyg?

Att Indien är en intressant och viktig marknad för stridsflyg har vi rapporterat om tidigare. Indien vill ha kontroll på produktionen och inte vara alltför externt beroende. Därav SAAB:s givna löfte om tekniköverföring och engagemang i landet i 100 år.

Sedan många år finns även planer för den inhemska HAL Tejas från Hindustan Aeronautics Limited (HAL), ett toppmodernt plan som dock haft sina brister och där projektbesluten har svängt kraftigt. Den första Tejas flög för 15 år sedan och har sedan dess presenterats i flera versioner. I november 2016 meddelades att Indiens försvarsminister godkänt anskaffandet av 83 stycken till flygvapnet. Hur det påverkar SAAB:s närvaro är oklart. Men det finns ytterligare spår.

Den indiska marinen behöver en variant för sina behov, vilket inkluderar hangarfartygsbasering, och även här har Tejas testats hårt. Resultatet har dock givit att planet är för tungt och klarar inte kraft-vikt-förhållandet. Marinen har därför nu i december beslutat sig för att finna andra alternativ.

Därför spekuleras det friskt kring ifall den marina version av Gripen (Sea Gripen), som SAAB tidigare föreslagit, kan vara på väg att realiseras. Det är inte alls otroligt. Gripen besitter redan 7 av 10 kriteria för marin tjänst och skulle kunna fungera både för hangarfartyg med katapult (CATOBAR) och ramp (STOBAR). Och det finns fler intressenter, bl a har Thailand och Brasilien nämnts i sammanhanget.

gripen-the-smart-fighter
Reklamfilm – Gripen the smart Fighter (inte Sea Gripen men med budskapet att vi bygger vad andra aldrig kunnat föreställa sig)  (0:30 min)

SAAB presenterar: ”SAAB Sea Gripen – The future of Carrier borne Air Power”

Läs även Semper Miles: Gripen på väg till Indien med löfte om 100 års satsning

(Bilden är ett digitalt arbete. Notera Sea Gripen Programme-logotypen. Foto: © Copyright Saab AB.)

Källor: SAAB, The Times of India, The Indian Express, South Asian Defense & Strategic Affairs, India Strategic, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]