Foto: Pritishp333

Gripen på väg till Indien med löfte om 100 års satsning

Sverige har varit med i upphandling för jaktflyg till Indien tidigare men inte lyckats nå hela vägen. Det blev Rafale som vann kontraktet 2011 men fullföljandet är skakigt. Av de 126 franska planen ser det inte ut att bli leverans av fler än 36 stycken och en stor del av behovet kvarstår alltså.

Efter ett möte mellan Sveriges och Indiens statsministrar tidigare i år väcktes samtalen om Gripen till liv igen. Nu säger sig SAAB, som de senaste 30 åren varit leverantör till det indiska försvaret och som sedan 2011 har ett helägt dotterbolag i landet, vilja få till en enorm satsning som omfattar mycket mer än att bara leverera flygplan.

Erbjudandet borde locka. Till att börja med har utvecklingen ryckt framåt och den aktuella versionen NG är väl känd att vara i teknikens absoluta framkant. Samtidigt avser man att satsa på större etablering i Indien med tekniköverföring för ett utökat industriellt nätverk/leverantörssystem som stärker produktionen och utvecklingen av de svenska planen. Utsikterna är att Indien ska bli en viktig del i SAAB:s globala Gripenprogram.

SAAB is here to team up with India and be there for the next 100 years. This is not just about setting up an aircraft industry but also about true transfer of technology and sharing of trade secrets.” säger Mats Palmberg, vice VD för SAAB:s Industrial Partnerships.

Löftet inrymmer mycket vad gäller teknik- och industriutveckling samt tidsaspekten – minst sagt. Att Indien är en viktig marknad vad gäller försäljning av Gripen är solklart, volymer på 100-150 flygplan har nämnts, och då de dessutom kan leverera viktigt samarbete inför framtiden är det här en synnerligen stor och viktig satsning.

Det rör på sig för SAAB Gripen som har ett gott renommé och nu flygs av Brasilien, Sverige, Sydafrika, Thailand, Tjeckien och Ungern. Och om hörnet ligger flera möjliga affärer med länder som Finland, Kanada, Botswana, Filippinerna m fl

Presentation av SAAB:s bakgrund och hittillsvarande omfattning i Indien

Se även Semper Miles: Nya Gripen här idag – Sverige fortsätter att briljera och Viktig förstaskottsförmåga när Meteor gör full entré

(Bilden visar en Gripen på Yelahanka Air force Base i Bangalore, Indien 2011. Foto: Pritishp333, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Källor: The Hindu Business Line, SAAB, SvD

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]