Foto: FriskoKry

Framtidssäkert och flexibelt i FORTV:s och Försvarsmaktens nya komplex

Det krävs lokaler för effektiva arbetsplatser och för att säkert kunna samla viktig verksamhet. Inte världens lättaste uppgift för ett försvar som åter växer på sig runt om i landet, även i och kring huvudstaden. I dagarna kom dock ett glädjande besked vad gäller det senare.

Fortifikationsverket köper fastigheten Solna Nytomta 3, och den byggnad som för fullt uppförs där, från byggkoncernen JM AB (som tidigare var tänkt att husera bl a JM:s nya huvudkontor).

En rejäl investering för nytt och toppmodernt som möter Försvarsmaktens krav. I praktiken innebär investeringen inte mindre än 20 000 kvadratmeter och upp till 1 000 arbetsplatser! Något som ordentligt torde kunna lätta på trångboddheten vid t ex Lidingövägen, kring Gärdet och andra spridda platser.

Beläget på den där plätten i kurvan vid Ekelundsvägen som leder ner till Karlbergskanalen och Karlbergs slott/Militärhögskolan, är det tämligen idylliskt men samtidigt relativt centralt med stadsdelen Stadshagen alldeles intill och man får även Essingeleden, E4:an som skär igenom stan, som nära granne.

Affären är enligt uppgift värd 2,4 miljarder kronor och allt kommer stå färdigt att tas i bruk 2025.

Satellitbild med fastigheten och närområdet från Google Maps

Fortifikationsverket, FORTV

JM AB – K1 Karlbergs strand (JM:s presentation innan affären finns ännu åtkomlig)

Militärhögskolan Karlberg

Läs även Semper Miles: Ingen flytt – Högkvarteret blir kvar i Stockholm och Behov av mer kontorsyta på Tre Vapen stöter på hinder samt Åtgärder för bättre skydd och säkerhet på FRA kan ta flera år och Marinhamnen köps tillbaka för att stärka Sveriges försvar

(Bilden: Militärhögskolan Karlberg, Karlbergs slott, tätt intill och en del av den nya anläggningen. Foto: FriskoKry, CC BY SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]