Foto: PxHere, CC0

800 allierade i fallskärm över södra Sverige

Som en del av den pågående stora övningsserien Steadfast Defender 24 genomförs nu Swift Response 24 vilket bl a innebär fallskärmsfällning av 800 soldater och materiel som kommer till vårt stöd från USA, Italien, Spanien och Ungern.

Det är den största operationen i sitt slag i Sverige och genomförs under tisdag och onsdag. En del av ”ett flertal övningar i Småland och Östergötland perioden 22 april – 24 maj”.

För Sveriges del är målet att med Swift Response 24 träna förmågan att genomföra värdlandsstöd medan våra allierade ges möjligheten att tillsammans med oss bekanta sig med och öva i svensk terräng.

Utöver personal från Armén, Flygvapnet och Södra militärregionen, som stödjer de utländska förbanden, kommer enheter från Skaraborgs regemente och Göta ingenjörregemente agera motståndare

Själva fällningen kommer att märkas och kunna bli så spektakulär att Trafikverket valt att gå ut med en varning till trafikanter att koncentrera sig på vägen och inte titta upp i skyn i samband med detta, samt under (åtm) tisdag 16:30-19:30 tillfälligt sänka hastigheten på E4:an till 70 km/h mellan Värnamo och Vaggeryd.

Vidare meddelar Försvarsmakten att det kommer att genomföras övningar med såväl lös- som skarp ammunition, från finkalibrigt upp till GRK och artilleri, på ”i första hand, Skillingaryds och Kvarns övnings- och skjutfält samt basering på Hagshultsbasen och Jönköpings flygplats. Trafikrörelser med utländska förband kommer också förekomma [på väg och med helikopter] mellan nämnda platser under perioden.”

Försvarsmakten – Swift Response 24

Nato – Steadfast Defender 24

Armén
Flygvapnet
Södra militärregionen (MR S)
Skaraborgs regemente (P 4)
Göta ingenjörregemente (ING 2)

Läs även Semper Miles: Tillsammans i största Natoövningen sedan Kalla krigets dagar och I hetluften över och kring Vänern samt I de västra vattnen för Marinövning Vår 24 och Redo och kapabla för gemensamma operationer

(Bilden är en illustration från ett annat, tidigare tillfälle och sammanhang. Något beskuren bild. Foto: PxHere, CC0 PD/CC0 1.0 DEED/CC0 1.0 Universal, https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

– 800 Airborne Allied Troops Dropped over Southern Sweden in Exercise Swift Response 24

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]