Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Sverige banbrytande med naturtråden som är starkare än stål och bättre än Kevlar

Hur vore det med en skottsäker väst av trä? Frågan låter otroligt konstig, vi vet, men det kan faktiskt bli verklighet redan om några år – och betydligt bättre än de skydd vi känner till idag.

Svenska forskare har lyckats spinna tråd av nanofibrer framställda av cellulosa som blir till världens starkaste biologiska material. Detta kan erbjuda såväl styrka som flexibilitet, starkare än stål och bättre än Kevlar! Perfekt för en lång rad användningsområden, bland annat skyddsvästar och liknande produkter.

Nanocellulosa i sig är känt sedan några årtionden och har redan rönt uppskattning som förstärkande material vid tillverkning av papper och kartong, som barriärmaterial mot syre, ånga, olja o dyl i förpackningar men även som komponent för förtjockningsmedel samt oljeåtervinning med mera.

Vad gäller det senaste för det här materialet, som världens starkaste tråd, har man nu framställningsprocessen klar för sig och i en intervju med branschtidningen Land Skogsbruk säger Daniel Söderberg, docent och forskare vid KTH, att masstillverkning kan vara ett faktum om ”i alla fall fem år”.

En förnybar naturprodukt som definitivt har framtiden för sig, från det lilla landet med de stora innovationerna!

Läs även Semper Miles: Sverige ska ta täten med det bl a skottsäkra supermaterialet och Koll på material för militär materiel samt Kommer det att revolutionera lika stort som senast? och Sensorer anger direkt fiendens position och mer

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle där besökare under en garnisonens dag får prova att ta på kroppsskydd. Något beskuren.)

– Swedish scientists present manufactured thread made of Nanocellulose. Natural, renewable, flexible – and strongest in the World

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]