Sverige ska ta täten med det bl a skottsäkra supermaterialet

Potentialen för det fantastiska grafitbaserade nanomaterialet Grafen (uttalas grafén) ökar stadigt. Endast en atom tjockt i sin grundform har det egenskaper som sätter fart på forskare och visionärer runt om i världen, inte minst i Sverige. Det är lätt, starkt, tåligt, töjbart och ledande. Tidigare har man från Chalmers i Göteborg presenterat att Grafen och andra kolnanomaterial skulle kunna ersätta kritiska metaller som både är dyra och på flera sätt miljöpåverkande, för områden som elektronik, sensorer, flamskyddsmedel, katalysatorer, kondensatorer, energilagring (batterier), optisk fiber, rostskydd, legeringar m m, m m.

Det är så tunt att det räknas som ett tvådimensionellt material men är samtidigt ett par hundra gånger starkare än stål och med en ledningsförmåga 100 gånger snabbare än Kisel.

Värmande och skottsäkert! Jakten på tillämpning och skapande av nya material/produkter växer ständigt. Om hörnet finns klädesplagg tillverkade av textil, alltså garn eller tråd, innehållande Grafen som skapar ett effektivt värmesystem. En annan häpnadsväckande möjlighet är grafenbaserade materialet Diamene där endast två lager av Grafen sägs kunna stoppa en kula på ett sätt som i sin beskrivning påminner om s k Icke-Newtonsk vätska som tjocknar/stelnar under rörelse eller tryckpåverkan! Man använder gärna beskrivningen att materialet blir hårdare än diamant när det aktiveras. En rätt naturlig jämförelse då Grafen är i kolfamiljen som omfattar kol, grafit och diamant.
Bara två av många praktiska områden för yrkesfolk och civila som det pratas om just nu och visionen är att Sverige ska bli ett av världens tio främsta länder på att utnyttja Grafen! Och även vår tillgång på grafit är god med uppskattningsvis tre miljoner ton i landet. Goda förutsättningar för såväl brytningsindustri som den spännande innovativa och företagsamma framtiden med det mångsidiga supermaterialet.

SIO Grafen – Innovationsprogram för att svenska företag ska bli världsledande

Elva nya grafenprojekt får finansiering genom SIO Grafen – Svensk utveckling och tillämpning

Läs även Semper Miles: Koll på material för militär materiel och Spännande framtid efter många händelser för Saab kring jul och nyår samt Toppmodern automatisk övervakning och skydd

(Bilden är från ett annat tillfälle och sammanhang. Foto: Naval Surface Warriors, CC0, PD.)

– Sweden, researching and developing with aims to be among top 10 countries to exploit super material Graphene.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]