Sensorer anger direkt fiendens position och mer

Utvecklingen går raskt framåt. Tekniken krymper, förfinas och blir allt mer användbar. Här är ett lysande exempel som (fortsatt) väcker intresse runt om i världen. Kanske kan det vara något även för oss?

Hur vore det att direkt få en indikation, eller bekräftelse, varifrån den fientliga elden kommer? Visst, människoörat är utvecklat att hjälpa oss bedöma riktning och ibland avstånd men hörselkåpor, pågående radiokommunikation, stress och störande ljud i terrängen eller på slagfältet påverkar såklart. Franska Metravib har presenterat sin senaste serie av detektorer, i mindre format ”PEARL” för den enskilda soldaten och den större ”PILAR” för fordons- eller fast montering.

Sensorerna fångar upp ljudet av eldgivning, inklusive avstånd och kaliber, håller isär fientlig och egen eld och anger/dirigerar till läge direkt på användarens vapen eller i t ex skärm på hjälmen. Vidare går detekterade hot också upp centralt på karta med GPS-angivelser och kända data. Bra både direkt för att möta och/eller säkrare omgruppera samt för t ex ledningens bedömning och dirigering av eventuellt understöd.

Systemet har testats i strid i oroshärdar på flera håll, bl a nämns Afghanistan, Irak och Mali. På hemmaplan är det anammat och har börjat levereras in. Avtalen skrevs 2015 för leverans med början 2018 och under årets parad på Frankrikes nationaldag 14 juli kunde Metravib PILAR ses monterade på försvarets fordon.


Film: Ministère des Armées – Eurosatory2018 – Focus sur la PME Metravib (franska, 1:22 min)

Metravib – PEARL Weapon Mounted Acoustic Gunshot Detector (PDF)

Metravib – PILAR V Integrated Acoustic Gunshot Detector (PDF)

Läs även Semper Miles: Personligt gränssnitt för framtidens soldat? och Internationell framgång för norska militära Nanodrönaren samt Virtuell utbildning för samtliga förband och Inte fult att handla hemma – Frankrike köper franskt till specialförbanden

– Interesting Weapon, Vehicle or stationary mounted sensor system from French Metravib instantly reveals enemy position and weaponry

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]