Foto: Sandro Schachner

Fel sponsor för några i världens största orienteringstävling

Ortens stolthet, världskända Hägglunds – ägda sedan några år av BAE Systems, sponsrar årets O-ringen som går i Örnsköldsvik. Bra med lokal färg, regional kraft och givetvis ekonomiska möjligheter för orienteringssporten. Ett avtal som O-ringen är nöjda med.
Men avtalet upprör också. Det började enligt SVT med en insändare i orienteringförbundets tidning i våras där det uppmärksammades att sponsorn tillverkar kärnvapen. Sedan dess har det svajat och eskalerat. Hur många som gått på det där med kärnvapnen är oklart men det ska i allafall ha resulterat i en protestlista med 350 namn. Ungefär 15 000 är anmälda till start.

Landslagslöparna och makarna Helena och Gustav Bergman (båda OK Ravinen) har rasat mot det här och bojkottar helt. Den tidigare landslagsstjärnan Maria Magnusson (Sävedalens AIK) väljer att delta men avser att driva frågan på plats. Inte snyggt men möjligen effektivt. Hon hävdade för övrigt så sent som igår i media att sponsorn ”bidrar till människors död och tillverkar kärnvapen”.

Såväl företaget Hägglunds som moderkoncernen BAE är framgångsrika inom försvarsindustrin, inte minst på fordonssidan. Marknaden för den svenska aktören är dock hårt hållen genom svensk lag samt kontrollerad av svenska myndigheter och politiker. Och nej, några kärnvapen tillverkar man inte!

O-ringen 2018 har drabbats av fler avhopp men på grund av ett annat tungt skäl. Tävlingen arrangeras i år väldigt nära VM i Lettland (4-11 augusti) vilket gör att en del på elitnivå känt sig tvingade att välja.

Det återstår bara att önska lycka till och hoppas att alla andra tiotusentals som deltar eller tänker se och följa världens största orienteringsevenemang får en fin vecka i och kring Ö-vik.

O-Ringen Höga Kusten 2018 – officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Inga vagnar på display vid infarten till hemstaden Ö-vik och Återupprätta vår produktion av försvarsmateriel samt Tråkigt velande kring Karlskogas vapentillverkning och Folkligt stöd för försvar, säkerhet och ordning

(Bilden är från ett tidigare års O-ringen. Foto: Sandro Schachner, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Rumours in the World’s biggest orienteering adventure ”O-Ringen” state that the sponsor BAE Systems produce Nuclear weapons. It doesn’t attract the masses but makes headlines and a few to drop out

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]