Foto: Polisen

Ny generation av polisbilar på väg

Polisen står i begrepp att byta ut omkring 2 200 av sina målade och civila fordon och valet hamnade på de allra senaste modellerna av Volvo XC60, som kommer utgöra ca tre fjärdedelar av den nya flottan, Volvo V90 samt Volkswagen Touareg och Caravelle.

Snygga, moderna och dugliga bilar, ostrypta med bra klös, förbättrad arbetsmiljö och de är laddade med vidareutvecklad, avancerad elektronik och stödsystem, bl a radar och kameror för lägesbild i och utanför bilen, automatiskt kunna registrera hastighet och läsa registreringsskyltar (s k Automatic Number Plate Recognition eller ANPR).

Prislappen för generationsskiftet landar på runt 2 miljarder kronor men då är också polisutrustningen inkluderad liksom avtal för service och reparation.

Man är för närvarande inne i ett tidigt skede med några bilar levererade som testas och verifieras för fullt. De nya polisfordonen ska därefter löpande komma ut i verksamheten under en åttaårsperiod.

Polisen – Frågor och svar om nya polisbilar

Polisen

Läs även Semper Miles: Polisen utrustas med tunga skyddade terrängfordon från Frankrike och Nya helikoptrar höjer polisens förmåga mot terror och brottslighet samt Poliser, militärer och vaktbolag idag och framöver och Öppet hus för en dag när polisfordonen visas upp

(Bilden: En av de nya fordonstyperna vi kommer att se mer av, Volvo XC60, som utgör merparten av den nya flottan. Foto: Polisen.)

– Swedish Police investing in some 2.200 new vehicles from Volvo and Volkswagen

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]