Foto: Christina Hendricks

Nu introduceras en färdig låda med vanlig mat för fyra under en vecka

Efter gästspelet med ”Nedsläckt land” i svensk TV har det börjat hända grejor. Vi har läst om människor som vilset poppar upp och funderar kring prepping i sociala media o dyl. Vad ska jag göra? Vad ska jag köpa? Vad ska jag tänka på? Kan det vara en lavin som skapar kraft genom att gemene man på allvar vaknar och börjar utforska hur man kan ta hand om sig själv ifall det behövs? Bra i så fall för varje medborgare som inte omedelbart hamnar i total misär med flaxande armar när t ex strömmen går är en tillgång för samhällets fortsatta funktion.

Handeln har börjat förstå att det här fenomenet betyder att vanligt folk behöver se om sina hus. Det handlas ordentligt och tydligen har flera varor, allt från sågar till vattenreningsprodukter och vevradioapparater varit restade på sina håll i landet den senaste fjortondagarsperioden. Slut helt enkelt (men det kommer in nytt hela tiden så ligg på bara).

Så var det det där med föda. Den moderna stilen med att dricka kaffe i pappmugg och klämma en kanelbulle på språng och att äta ute eller köpa hem något först ifall det behövs har förvandlat matmarknaden och inte minst hur det ser ut med mat där hemma. Långt ifrån alla skänker en tanke kring att det vore bra att ha mat för en vecka hemma och ännu färre, för att inte säga uteslutande prepperfantasterna, har särskilt producerad överlevnadsmat i burkar med garanterad hållbarhet på 10-20 år.

Även där ser det ut att börja förändras. Man behöver inte vara raketforskare för att plocka ihop ett litet enkelt lager av konserver och pulverbaserade matvaror men det kräver en del planering och energi. Något som får många att skjuta på detta. Livsmedelsbranschen avser nu att lösa problemet genom att hjälpa okunniga och/eller ointresserade och såklart samtidigt tjäna en hacka. Vanligt käk med längre hållbarhet i en låda. Tja, varför inte?!

Nu kommer nyheter om att Eldorado släppt ett preppingkit vad gäller mat. En röd papplåda innehållande allt som fyra personer behöver få i sig under en hel vecka. Innehållet har man plockat ihop utifrån ”de råd som myndigheterna ger kring vilken typ av varor som ett normalhushåll bör ha på lager” samt en dietist.
Eldorado är inget prestigemärke men den här lådan kommer de att få sälja mycket av. Tänk så många som tar hem en låda, ställer undan den – och så är man ju färdigpreppad. Skönt att kunna sluta tänka på det där.

Dessutom borde det vara lockande även för den som har det knapert.
Under en introduktionsperiod kan man just nu köpa en sån låda för ynka 99 kronor men redan ordinarie priset 349 kr ger otroligt låga dagskostnader för matintag! Fram med miniräknaren.

Innehållet verkar dock aningen suspekt. Flera är de som hunnit uppmärksamma initiativet men ingen har lyckats berätta vad man får i lådan. Inte ens ”hemleverans-online-sajten” Mat.se berättar i detalj vad och volymer. Till slut får vi napp när tidningen Cafe verkar ha luskat ut det. Innehållslistan de presenterar gör dock att det tycks bli en rätt annorlunda och mager vecka ifall fyra pers ska leva på:

4 paket snabbnudlar
8 burkar krossade tomater i tomatjuice
4 burkar morötter & ärter
2 burkar kidneybönor
2 burkar kikärtor
3 stycken 3-pack makrillfiléer i tomatsås
3 påsar rostade, salta jordnötter
1 paket potatismos, 12 portioner
2 paket müslibars choklad, 12 stycken

Visst, det handlar förvisso om livsmedel för en eventuell kris men det går att förbereda sig så mycket bättre än det här, för vem tänker sig en vecka med krossade tomater och kryddor, potatismos och en massa makrill? Det är absolut på alla sätt bättre än ingenting, det kan ingen ta ifrån dem, men en vecka uteslutande på en Eldorado-låda lär ständigt påminna envar om att det är just kris.

Fler ”lådor” av den här sorten lär dyka upp från konkurrenterna men det innebär ändå, till viss grad, en paradox för handlarna. Ska man erbjuda ofattbart billiga måltider kan det ju ta bort redan etablerad och möjlig merförsäljning. Å andra sidan, ifall prepperlådorna visar sig bli bättre genom allehanda komplement är det inget problem.

Mat.se – Eldorado Preppingkit, en låda just nu för 99 kr

Läs även Semper Miles: Jag fryser och är törstig – Varför gör ingen något? och Experiment utan el, vatten, mat och mobilnät i Nedsläckt land samt Svensk internationell friluftsmässa kring Bushcraft m m och Ovilja och tystnad blev ändå till broschyr under veckan för krisberedskap

(Bilden: Ett tomt kylskåp är inget vidare när möjligheten att tillföra nya varor är oviss eller omöjlig. Foto: Christina Hendricks, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

– Food producer Eldorado introduce cheap ready made food Prepper box to feed a family of four in one week, to Swedish market

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]