Ovilja och tystnad blev ändå till broschyr under veckan för krisberedskap

Fantastiskt att det här med kris och den enskilde individens ansvar att, åtminstone för en tid, ta hand om sig själv äntligen börjar komma ut på riktigt. Tänk vad saker och ting kan förändras. Från misstänksamhet och nonchalans till att det nu hojtas om krishantering och beredskap från flera håll. Idag börjar Krisberedskapsveckan och broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut.

Vi är rätt vana vid att vara ute i förväg med idéer och lösningar men det här blev en alldeles speciell och dränerande resa.

Eftersom det inte fanns någon tryckt information kring myndigheternas krav på den enskildes beredskap tog vi saken i egna händer och skrev boken ”Förberedd – En introduktion till Skandinavisk krisberedskap och prepping”. Boken släpptes tidig vår 2016 och syftet var att så många som möjligt skulle nås och ges bättre förståelse och förutsättningar.

Men det här borde gå ut gratis till Sveriges samtliga hushåll, tänkte vi och kontaktade via brev, med bifogade böcker, Försvarsmaktens högkvarter, ansvariga på fyra olika avdelningar på MSB, samordnaren för krisberedskap hos Försvarsutbildarna, Civilförsvarsförbundet m fl. Här fanns de som ägde intresset, ansvaret och förutsättningar att genomföra något sådant. Ifall det behövde läggas till eller dras ifrån för att ytterliga passa ändamålet, skulle det stå dessa fritt att ändra. Med eller utan vår hjälp.

Vi fick ett (1) enda svar, från försvaret som förstod och gjorde tummen upp men påpekade att de inte var rätt instans (tack, det värmde något enormt). I övrigt var det tyst. Dödstyst. Vi försökte på nytt, elektroniskt, men ingen svarade på tilltal och återkom. Inte ens med ”berätta hur ni tänker” eller ett rakt ”tack men nej tack”.

Tiden gick och vi sökte vidare. Av de utvalda länsstyrelserna svarade EN, med att krishanteringsarbetet inte låg på deras bord. Vi borde vända oss till kommunerna. Det finns väldigt många kommuner så vi valde ut några på måfå och sökte kontakt. Där fick vi faktiskt svar och generellt såg man nyttan men lika generellt fanns det tyvärr inga resurser. Inte ens det lilla, lilla som behövdes för att trycka och distribuera för att varje hushåll skulle ges chansen att klara +72 timmar i händelse av kris.
En kommun hade just lagt en halv miljon på upprustningen av en skjutbana och en annan hade visat en bioreklamsnutt kopplad till krisinfo för 70 000 spänn. De senare ansåg sig inte bara nå ut bra till de drygt 140 000 invånarna med det utan talade också om för oss att det finns gränser för kommunens åtagande gentemot befolkningen! Utöver den slående oviljan bland myndigheter och föreningar att svara på våra kontaktförsök, var nog det här mötet det som fick oss att häpna allra mest.

Som en sista chans att få ut information på bred front kontaktade vi nu istället några privata storföretag. De ville såklart göra slantar på det här, men vi såg att det fanns en möjlighet att informationen (alltså boken) kunde komma ut gratis och att de i förlängningen kunde tjäna tillbaka kostnaden och vidare göra förtjänst på annat, genom närvaron och ”deras goda vilja”.
Vi var på flera möten, både i Sverige och utomlands men inte heller den här vägen ledde någonstans. Risken att inte uppnå snabb ”Return on investment” stod mot samhällsinsatsen att informera Sverige. De ansåg på sina håll att det var konstigt att inte MSB eller t ex länsstyrelser och kommuner gjorde det här. Cirkeln var sluten och vi hade nått en punkt där orken tog slut.

Men till slut kommer så äntligen krisinformation i tryckt form till landets samtliga hushåll. ”Vilken bra idé!” Och det är MSB, troligen via extern konsultation, som producerat och distribuerar. Nej, vi är inte bittra. Vi ser med glädje hur befolkningen till slut får informationen. I ärlighetens namn ska dock tilläggas att vi tyckte våra 144 sidor var avskalat och lättillgängligt. Broschyren som nu dimper ner i brevlådorna är på totalt 20 sidor (varav tre utgör omslag, innehållsförteckning och plats för anteckningar).

Återstår gör bara att rekommendera alla att komplettera den där broschyren med boken ”Förberedd – En introduktion till Skandinavisk krisberedskap och prepping”. Finns både i pappersformat och som E-bok hos din favoritbokhandlare t ex Bokus, Adlibris, Fredsbaskerförlaget, Akademibokhandeln, Amazon m fl.

Boken Förberedd – förhandsbläddra och läs några uppslag online

Jag fryser och är törstig – Varför gör ingen något?

MSB – Broschyren Om krisen eller kriget kommer (PDF)

Läs även Semper Miles: Vaket kring krisberedskap i Tyskland – Hur blir det i Sverige? och VMA – Viktigt meddelande till allmänheten idag samt Totalförsvaret åter! Hälften av landet utan fullgod civil styrning

– At least we tried. For 2,5 years Swedish Civil Contingencies Agency (MSB) refused to even reply regarding our book on personal prepardness, written with every household in mind and ready to edit and freely distribute. Instead this week the Agency is presenting its own thin brochure. Finally Swedish citizen is getting SOMETHING in print on the subject

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]