Foto: eva3190

Experiment utan el, vatten, mat och mobilnät i Nedsläckt land

Hur sjutton är det egentligen att hamna i skuggan av en kris som gör att det vi tar för givet inte längre finns sådär lättillgängligt och för givet? En stor påfrestning, större än vad många kan föreställa sig.

Ikväll visas första avsnittet i serien Nedsläckt land, med undertexten ”Ingen el, inget vatten och inget mobilnät. Hur skulle du klara dig?” på SVT 1 med start klockan 21:45. Avsnitten är även tillgängliga på SVT Play.

Under tolv dygn levde tio utvalda personer (som inte riktigt fick veta vad de gav sig in på) i strömlöst land. Inspelningen pågick 24 timmar per dygn under två veckor, augusti-september i fjol. Det man trodde skulle vara ett härligt semesteräventyr blev något helt annat!

Vi har inte sett mer än trailern och smygtitten nedan och läst vad som meddelats om serien men välkomnar varje initiativ till att föra ämnet på tal. Det här med förståelse om att man faktiskt kan tvingas ta hand om sig själv för en tid, oavsett kris eller tidsrymd är gravt eftersatt i vårt land.

Så sent som idag publicerar SVT resultatet av deras Novus-undersökning som bl a säger att ”en stor del av svenska folket, 70 procent, inte är oroliga att drabbas av ett långvarigt strömavbrott”. Åldersgruppen 18-29 är minst orolig och är samtidigt de minst förberedda enligt studien. Läge för svårigheter från allra första början oavsett händelse således.

Det finns väldigt få samhällstjänster som du kan tillgå om du inte är uppkopplad”.
Det i kombination med allt annat som direkt går förlorat när strömmen försvinner och behov av fundamentala saker som drickbart vatten och mat gör varje människa sårbar. Helt oförberedd blir det såklart extra svårt.
Hur de tio hanterar prövningarna i det här experimentet får vi se i sex avsnitt med start ikväll.


Smygtitt: Nedsläckt land (2:00 min)

SVT Play – Nedsläckt land (samtliga avsnitt)

Läs även Semper Miles: Säkerhetstänk för barn samt Bristen på grönt kvar och handlar egentligen om så mycket mer och Vaket kring krisberedskap i Tyskland – Hur blir det i Sverige?

(Bilden är en illustration från ett annat tillfälle. Foto: eva3190 https://pixabay.com/sv/service/license/)

– Without electricity and all that come with it. No water, no food and no Mobile/Data connection. Ten surprised participants in 12 day, around the clock experiment

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]