Foto: Pashminu

Bristen på grönt kvar och handlar egentligen om så mycket mer

Med den kortsiktiga framförhållning vi tyvärr har hamnat i sitter vi i rävsaxen. Livsmedel produceras inte sällan väldigt långt borta och vi hoppas iskallt på att de inte påverkas på något sätt i sina värv. En svag länk och detsamma gäller för leveranserna som dagligen rullar över hela Europa för att slutligen nå vår butik och oss.

När vintern hälsade på kring Medelhavet för en dryg månad sedan gav det snabbt genomslag här i Sverige och nu är problemet inte längre begynnande! Grönsaksdiskarna är inte längre vad vi normalt är vana vid. Utbud och volym kan se annorlunda ut liksom priserna där isbergssalladen har gått upp 100%, tomaterna 50%, gurkan 20% o s v. Ett läge som det nu spekuleras i hur länge det ska bestå och hur illa det kan komma att bli.
I England har de tre största varuhuskedjorna beslutat att försöka reglera det hela, t ex får man endast handla max tre salladshuvuden per person och tillfälle. Det innebär ingen hård ransonering, ingen katastrof, men indikerar ändå att det inte står rätt till. Hur kommer det att utveckla sig innan odling och varuleveranser från södern ordnat upp sig? Kommer man tvingas gå ner till 1 salladshuvud, ett halvt eller kan de t o m ta slut?

Till TT manar dock Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till lugn. Det är enligt honom ingen risk att grönsakshyllorna i Sverige kommer att gapa tomma: ”Folk kommer inte att vilja betala 60-70 kronor för isbergssallad och därmed så blir det ingen total brist.” Ett minst sagt annorlunda, för att inte säga cyniskt, sätt att se på det hela!

Flera grossister säger tyvärr att det här kan komma att pågå länge än, troligen hela mars, kanske april ut. Kanske.

Det här är ingenting annat än en väckarklocka för samtliga i landet, inte minst de ansvariga. Vi måste se över och försöka åtgärda vårt växande vardagsberoende av import och transporter. Självklart kan vi inte odla grönt hur som helst under vinterhalvåret men det är bara en av alla våra livsnödvändiga varugrupper. Hur ser det ut för Sveriges egna produktion av, samt lagerhållning och transportmöjligheter för, mejeriprodukter, kött, fisk, mjöl, socker, salt, tvål, utsäde, drivmedel och andra bränslen etc, etc? Att behålla kontakten med verkligheten och återkoppla till erfarenheter från förr kan göra rejäl skillnad på såväl kort som lång sikt.

Läs även Semper Miles: Begynnande varubrist i Sverige vid snöfall kring Medelhavet samt Viktiga lärdomar för svensk krissäkerhet

(Bild: Lossning för lager, från ett annat tillfälle. Foto: Pashminu CC0)

Källor: Jönköpings-Posten, SVT, TT, Aftonbladet

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]