Foto: Jonathan Rieder Lundkvist

Sveriges utlandsveteraner hyllas på Veterandagen

Idag firas de som skickats att göra en insats för fred och säkerhet. På Djurgården i Stockholm löper programmet verkligen över hela dagen, från 08:00 på morgonen till 21:00 ikväll för att komma samman, för att uppmärksamma, minnas och hedra. Det blir parad genom huvudstaden, statsceremoni vid Veteranmonumentet Restare med tal, medaljering, kransnedläggning. Även stort publikt utställningsområde, uppvisningar, överflygningar m m på intilliggande delen av Gärdet. Alla är hjärtligt välkomna och uppslutningen förväntas som vanligt bli mycket stor.

Veterandagen är en ceremoni som genomförs på Internationella UN Peacekeepers Day med svensk statsceremoniell status. Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. Sedan 2008 uppmärksammas veterandagen inom Försvarsmakten och andra myndigheter. Från och med 2018 är Veterandagen allmän flaggdag i Sverige.

I år uppmärksammas 70-årsdagen av FN-resolution 50, grunden för upprättandet av observatörsgruppen United Nations Truce Supervision Organization (Untso), den 29 maj 1948, för övervakningen av vapenstillestånden mellan Israel, Libanon och Syrien samt fredsavtalen mellan Israel, Egypten och Jordanien. Ett uppdrag som pågår än idag med svensk närvaro.

Förutom i Stockholm firas dagen även lokalt på flera håll runt om i landet, bl a i Boden, Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Sundsvall, Umeå, Varberg och Västerås. Förhoppningsvis kommer nationell och regional media att rapportera om/från dagen.

Försvarsmakten – Veterandagen, officiell sajt med info, program m m

Program – Veterandagen 29 maj 2018 (PDF)

Läs även Semper Miles: Just nu nära 500 svenskar aktiva i internationella insatser och Veterandagen blir allmän flaggdag samt I år går man till Sveriges nordligaste punkt och Semper Miles på Sveriges tak

(Bilden är från 2017. Foto: Jonathan Rieder Lundkvist, CC BY-NC-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/)

– Veterans day, 29th May, to honor those who served and serve for peace, security and stability

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]