Foto: Rune Dyrholm, Forsvaret

Dansk storövning med allt man har till sitt förfogande

Det är den största övningen i Danmark på många år! Sedan ett par dagar är man igång med Brave Lion som omfattar ca 2 000 soldater och samtliga vapenslag. Syftet är att öva som man slår, offensivt och defensivt och så realistiskt som möjligt. ”Maximal press rätt igenom”.

Bland annat har det varit stor verksamhet tätt inpå orten Oksbøl på Jylland, intill Danmarks västligaste punkt, där försvaret har en stor anläggning och 6 500 hektar övningsområden och man sparar inte på krutet: ”Vi har allt med oss som armén råder över och jag menar verkligen allt” sade brigadgeneral Henrik Lyhne tidigare i en intervju med danska BT. Även brittiska och litauska trupper deltar samt amerikanska attack- och transporthelikopterenheter.

Flera av de danska styrkorna som nu övar kommer att gå vidare i utlandstjänst, till Estland (i Natomissionen Enhanced Forward Presence) respektive danmarks bidrag till Natos beredskapsenhet (Initial Follow on Forces Group samt Joint Expeditionary Force).

Storövningen Brave Lion pågår 19-24 november.


Se TV-inslaget från TV Syd Nyheder (3:32 min)

Forsvaret

Läs även Semper Miles: Danska Försvarsmakten i ord och bild för alla och Antalet danska värnpliktiga kan komma att fördubblas samt Även Danmark i större inköp för utvecklad försvarsförmåga

(Bilden är från en tidigare övning i aktuella Oksbøl. Foto: Rune Dyrholm, Forsvaret)

– ”Brave Lion”, The largest military exercise for many years is ongoing in Denmark.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]