Foto: Jakob Edholm/O till O

Stenhårt VM från ö till ö i Stockholms skärgård

Det är världsmästerskap och den elfte upplagan så det ska vara tufft och krävande men det här är något i hästväg. 120 lag från 20 länder tävlar parvis i herr-, dam- och mixklass genom en stor del av Stockholms skärgård. CNN har kallat det för ett av de absolut tuffaste uthållighetsloppen i världen!
För att över huvud taget klara av att genomföra den här prövningen krävs verkligen att man är på topp och förberedd eftersom det rör sig om 75 kilometer med 52 övergångar mellan land och hav där 10 km avverkas i vatten och 65 km är terränglöpning. Sträckan motsvarar ett och ett halvt maraton i terräng och drygt tre Vansbrosimningar. Här gäller det dessutom att trycka på hela vägen om man vill vinna. Förra årets snabbaste lag, Team HEAD Swimming med Björn Englund och Paul Krochak (SWE/CAN), gick i mål på 8 tim 29 min 11 sek. Återstår att se hur lagen tar sig in i år. Håller SMHI:s prognos får de runt +15 grader, sol och svaga vindar på vägen.

Tidig morgon måndag den 5 september, klockan 05:45, går starten vid Seglarhotellet i Sandhamn och sedan tar sig deltagarna från ö till ö ner till målet vid Utö värdshus på Utö. Loppet kommer att bevakas väl och bla sändas live med start kl 06:00. Se länk nedan!

o-till-o_map16
Klicka här för zoom- och klickbar satellitkarta över sträckan

Sida med länkar till Livesändning, GPS-följning, sociala media m m samlat

Officiell hemsida med alla ö till ö swimrun race, inkl The Swimrun World Championship

Läs även Semper Miles: Spektakulär upplevelse under uppsegling i Höga kusten samt Världens största swimrun går i Göteborgs skärgård

(Bilden är från The Swimrun World Championship 2015.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]